Op zoek naar een mooie fles wijn zien we, fraaie etiketten en mooie kreten als Grand Cru de Champagne. Aha, een Grand Cru, die term hebben de meeste mensen wel eens gehoord. Een aanduiding van kwaliteit, toch? Dus deze zal dan wel goed zijn…..of toch niet?
Hoe zit dat nu eigenlijk met de Cru status? Om de verwarring nog iets groter te maken, afhankelijk van de wijnregio heeft een Cru status een andere betekenis. Als voorbeeld neem ik even de Bordeaux, Bourgogne en de Champagne.
Cru in Bordeaux
In Bordeaux kennen ze 5 classificaties, dit is opgezet in 1855. De classificaties Grand Premier cru – 1e Cru, Deuxième Cru – 2e Cru, Troisième Cru – 3e Cru etc worden uitgereikt aan een Chateau.
Bij aankoop van wijngaarden krijgen die automatisch de Cru status van het chateau. Dat is toch wat vreemd, bij de vorige eigenaar was het wellicht nog net goed genoeg voor azijn.
Nog opmerkelijk is dat een Cru status zelden aangepast wordt terwijl chateaus van eigenaar kunnen wisselen en wijnmakers ook niet het eeuwige leven hebben.
Cru in Bourgogne
In de Bourgogne kennen ze 3 classificaties, dit is opgezet in 1865. De classificaties Grand Cru, Premier Cru en gemeente-appellations zonder Cru aanduiding, worden uitgereikt aan een wijngaard.
De bodem, helling en ligging van de wijngaard bepalen de status. Of de wijnboer ook liefdevol met zijn druifjes omgaat, en de wijnmaker zijn vak verstaat is niet van invloed op de Cru status, maar in potentie zou je van die wijngaarden wel wat moois moeten kunnen maken.
Cru in Champagne
In de champagne zijn meerdere classificaties geweest. De versie uit 1895 is de eerste officiële. Ook hier 3 classificaties, Grand Cru, Premier Cru en Cru en in eerste instantie bedoeld als instrument om de prijs van druiven te bepalen.
Hoewel hoogte, hellingsgraad, ligging en bodem van invloed zijn op de groei van de druif en dus de kwaliteit van de druif wordt de Cru status uitgereikt aan een heel dorp. Alsof een noordhelling met weinig zon dezelfde druif produceert als de zuidhelling.
De volgende dorpen hebben een Grand Cru status: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly Champagne, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne
Wel 42 dorpen hebben de Premier Cru status: Avenay, Bergeres-les-Vertus, Bezannes, Billy-le-Grand, Bisseuil, Chamery, Champillon, Chigny-les-Roses, Chouilly, Coligny, Cormontreuil, Cuis, Cumieres, Dizy, Ecueil, Etrechy, Grauves, Hautvillers, Jouy-les-Reims, Le Mesneux, Ludes, Mareuil-sur-Ay, Montbre, Mutigny, Pargny-les-Reims, Pierry, Rilly-la-Montagne, Sacy, Taissy, Tauxieres, Tours-sur-Marne, Trepail, Trois-Puits, Vaudemanges, Vertus, Villedommange, Villers-Allerand, Villers-aux-Noeuds, Villeneuve-Renneville, Villers-Marmery, Voipreux
Wat zegt de cru status over de Champagne?
In veel gevallen is Champagne sowieso een assemblage wijn waarbij meerdere jaargangen, druiventypen en wijngaarden gemengd worden om tot het beste resultaat te komen. Je kunt dus zeker in de champagne stellen dat een Cru status weinig zegt over de smaak en kwaliteit van het product. Ook kan het zomaar zijn dat je de bubbel van de mindere wijnmaker uit het dorp hebt gekocht.
Een Cru status mag het dan ontzettend leuk doen op een etiket, maar is dus geen garantie voor de kwaliteit van de wijn. Gelukkig zijn er ook uitstekende wijnen die het zonder Cru status moeten doen. Maar hoe vind je dan die goede wijn zul je je afvragen. Koop zo af en toe een fles die je niet kent, en laat je verrassen want los van kwaliteit bepaal je zelf of het je smaak is en jij hem lekker vindt.
Een leuk alternatief is natuurlijk het bezoeken van een Champagne proeverij bij Bubbelsclub.nl, dat mag duidelijk zijn. We kunnen je niet vertellen wat jij lekker vindt, want smaak is persoonlijk. We kunnen je wel de beginselen van proeven laten ervaren zodat je kunt bepalen of een Champagne goed is. En die zoektocht naar jouw ideale Champagne is wellicht nog leuker als je bedenkt; wat eten we erbij……..