Bio is hot, heel hot en ook dat is de Franse wijnmakers uiteraard niet ontgaan. Voor Franse wijnen bestaan op dit moment dan ook verschillende bio labels. Hieronder staan deze in mate van zwaarte van de eisen.
Haute Valeur Environmentale
Het label Haute Valeur Environmentale zie je steeds vaker verschijnen. In 2007 is vanuit de Franse overheid besloten om dit label te maken. Echter het duurde tot 2011 voordat de eisen voor de wijnboeren duidelijk waren. Om dit label te mogen voeren moeten ze voldoen aan de eisen op het hoogste niveau (3) die gesteld zijn. Deze hebben betrekking op biodiversiteit, bemesting, waterhuishouding, gebruik van pesticides. Van de Champagnes die we bij de Bubbelsclub voeren hebben er best al een aantal dit label; Moyat Jaury Guilbaud, Gabriel Pagin en Bergeronneau Marion.
Agriculture biologique
Dit label zegt alleen wat over de teelt van de druiven. Op dit moment zijn er regels voor het bewerken van de druiven tot wijn in de maak. Dit label geeft aan dat bij het verbouwen van de druiven het natuurlijk evenwicht niet is verstoord. Dat er alleen maar natuurlijke producten zijn gebruikt zoals plantaardige verdelgingsmiddelen, koper en zwavel (jawel je leest het goed). Voordat een wijnboer het AB label mag gebruiken, moet hij al 3 jaar volledig biologisch bezig zijn.
Nature & Progrès
Nature & Progrès gaat een stapje verder. Om van dit label gebruik te mogen maken moeten de druiven volgens de Agriculture Biologique methode worden geteeld en moeten zij de wijnmaakmethode zoals deze door de organisatie wordt voorgeschreven volgen. Hierbij wordt het ten zeerste aangeraden om de druiven met de hand te plukken, natuurlijke, druifeigen gisten te gebruiken voor de vergisting, mag er tot1 % suiker worden toegevoegd voor de smaak (zgn. chaptalisation). Het klaren van de wijn (collage) mag gebeuren middels het gebruik van eiwit van bio eieren of bentoniet (een natrium kleisoort). De zuurtegraad mag gecorrigeerd worden met wijnsteenzuur.
Nature & Progrès gaat een stapje verder. Om van dit label gebruik te mogen maken moeten de druiven volgens de Agriculture Biologique methode worden geteeld en moeten zij de wijnmaakmethode zoals deze door de organisatie wordt voorgeschreven volgen. Hierbij wordt het ten zeerste aangeraden om de druiven met de hand te plukken, natuurlijke, druifeigen gisten te gebruiken voor de vergisting, mag er tot1 % suiker worden toegevoegd voor de smaak (zgn. chaptalisation). Het klaren van de wijn (collage) mag gebeuren middels het gebruik van eiwit van bio eieren of bentoniet (een natrium kleisoort). De zuurtegraad mag gecorrigeerd worden met wijnsteenzuur.
Demeter
Voor wie nog iets verder wil gaan, zijn er de biodynamische producten die te herkennen zijn aan het demeter logo. Bij biodynamisch gaat het om de samenhang van alle verschillende onderdelen, grond, plant, boer waarbij het biologische gedeelte in alle onderdelen wordt doorgevoerd. Demeter kent 2 soorten labels: “Wijn gemaakt van Demeter druiven” en “Demeter wijn”. In het eerste geval zijn de druiven gemaakt volgens de biodynamische methode, er worden verder geen eisen gesteld aan de vinificatie. Bij de Demeter wijnen moet ook het vinificatie proces volgens strenge regels gebeuren (deze zijn strenger dan de nature & progres ze voorschrijft)
Biodyvin
Biodyvin is een samenwerkingsverband dat in 1996 is opgericht door een groep biodynamische boeren. Samen hebben zij een set regels opgesteld voor alle leden (meerendeels Franse en Duitse wijnboeren). Deze worden gecontroleerd door een onafhankelijk orgaan. Het Biodyvin concentreert zich op het biodynamisch telen van de druiven en niet op de daadwerkelijke vinificatie.