We hebben al eerder eens gekeken naar het label van een Champagnefles en hoe je deze nu precies moet lezen. Maar dan rijst gelijk de vraag wat betekent dan Tradition, Réserve of Prestige op de fles. Hieronder leggen we deze 3 begrippen verder uit;
Tradition
De term tradition zegt jammer genoeg helemaal niets. Er zijn geen regels voor het wel of niet gebruiken van de term tradition. De ene wijnboer gaat voor alleen de term Brut en de andere plakt er toch tradition bij. Misschien wel uit een soort nostalgie voor hun voorouders.
Réserve
De Réserve zie je wel in meerdere varianten; als een Cuvée de Réserve of bijvoorbeeld als Grand Réserve. Om dit goed uit te leggen moeten we even terug naar het proces van Champagne maken. En wellicht eigenlijk nog wel daarvoor, bij het druiven plukken. De AOC legt voor de pluk vast hoeveel kilogram druiven de wijnmakers mogen plukken in dat jaar. In een goed jaar zou je er ook nog voor kunnen kiezen om tegen betaling van een boete, wel meer te plukken zodat je reservewijn (daar is ie dan) kunt maken voor als het een jaar eens niet heel erg gunstig is, en je opbrengst lager is.
Alle druiven in dat jaar worden geperst en tot stille wijn vergist. Van een groot deel worden wijnen gemaakt die gebruikt worden om dat jaar al Champagne te maken. De restwijn blijft in een gekoelde roestvrijstalen tank zitten als reservewijn. Deze wijn kunnen ze dan aan de ene kant gebruiken in een slecht jaar. Dat is bijvoorbeeld als er te veel of te weinig zuren in de wijn zitten, dan kan deze reservewijn uitkomst bieden. Over het algemeen wordt er maximaal 15% reservewijn bij Champagne geschonken. Maak je gebruik van meer reservewijn, dan mag je deze term ook in je titel gebruiken. Wij hebben de Grand Réserve van Champagne Gabriel Pagin en Bergeronneau Marion.
Cuvée de Prestige
Hoe wordt Champagne gemaakt? De Méthode TraditionelleIn 1936 was Moët Chandon de eerste die een Cuvée de Prestige op de markt bracht, de 1921 Dom Pérignon. Ondertussen maken meer wijnmakers een Cuvée (de) Prestige. Maar wat betekent dat nu dan weer? Bij de assemblage mag je verschillende druiven, van verschillende locaties en verschillende jaargangen mengen. Als je alleen druiven van één jaartal maakt, maak je een millesime en staat er dus een jaartal op de fles. Maar wat nu als je wel heel selectief te werk gaat om gewoon de beste wijn te maken? Dan heet dat Cuvée de Prestige.
Hierbij
- maak je gebruik van de druiven op de beste locaties
- gebruik je met name de Grand Cru en Premier Cru gronden
- ga je nog selectiever te werk bij het plukken om echt alleen de beste druiven over te houden
- en gebruik je waar mogelijk de druiven van de oude stokken, deze zijn namelijk vaak kleiner maar wel veel intenser van smaak.
Deze Champagnes zijn vaak uitgesproken van smaak en lenen zich geweldig om wat bij te eten. Wij voeren de Cuvée Prestige van Bergeronneau Marion. Dit wil zeker niet zeggen dat andere Champagnes die dit label niet hebben, maar een slappe hap zijn, alleen het blijft uiteindelijk de keuze van de wijnmaker hoe zijn/haar marketing aanpakt.