De AOC Champagne

Het maken van Champagne hangt van regels aan elkaar. Deze regels worden opgesteld door de AOC , wat staat voor Appellation d’Origine Contrôlée. Deze titel wordt gezien als bewijs van kwaliteit en oorsprong. Het label AOC wordt dan ook niet zomaar aan iedere bubbel gegeven. Twee zaken moeten hierbij gegarandeerd worden:

  • geografische oorsprong: binnen de AOC wordt het gebied wat hier binnen valt zeer nauwkeurig beschreven. Dit gebied is mede zo bepaald op basis van de geologische en klimatologische eigenschappen.
  • productiemethode: hier komen de echte eisen om de hoek kijken; welke druivenrassen mogen gebruikt worden, groei, oogsten, vinificatie, minimale tijdsduur etc.

De AOC’s zijn nog niet eens zo heel erg oud, op 30 juli 1935 is er een decreet uitgevaardigd waarmee werd bepaald dat dit er moest komen. Het doel was eenvoudig.. een halt brengen aan fraude. Zo werden sommige gebieden die bekend stonden om hun kwaliteitswijnen overspoeld met wijnen van mindere kwaliteit. Vandaar ook de nadruk vanuit de AOC op het gebied als ook de druifsoort en bereidingswijze.

De AOC Champagne is officieel gestart op 29 juni 1936. Het geografische gebied van de Champagne bedraagt 5 departementen, 635 gemeentes waar Champagne gemaakt mag worden. Van deze 635 gemeentes zijn er 319 waar druiven geteeld mogen worden, in totaal 35.000 hectare.  Gezien de grote vraag naar Champagne wordt op dit moment dit gebied herzien. Het zou dus kunnen dat in de toekomst dit nog wordt aangepast.

Dat is dan wel het goede aan de regels van de AOC deze worden nog steeds aangepast en aangescherpt naar de huidige maatstaven.