flute waar chamapgne in wordt geschonken

Crémant of Champagne?

Hoezo Crémant of Champagne, ik zeg Crémant én Champagne, want het is gelukt! Vorig weekend zijn we met een grote bus 🙂 naar de Champagne gereden om daar de eerste voorraad Champagne op te halen en ook gelijk een Crémant te zoeken. Maar wat is nu het grote verschil tussen een Champagne en een Crémant?

Bij Bubbelsclub voeren we op dit moment een 2 tal bubbelwijnen (of zoals onze zuiderburen zeggen: Schuimwijnen); een Champagne van Moyat Jaury Guilbaud en de Crémant van Jean Girard. Hieronder de overeenkomsten en verschillen op een rijtje;

Champagne Moyat Jaury Guilbaud

  • uit Polisot in het zuidelijke Champagne gebied
  • maakt bubbels van Chardonnay en Pinot Noir druif (en hebben ook wat Pinot Blanc staan)
  • maakt gebruik van Méthode Traditionelle
  • minimale periode sur lie :12 maanden (gemiddeld 36 maanden)
  • mooie complexe Champagnes die zich uitstekend lenen als aperitief of bij de maaltijd

Crémant Jean Girard (AOC Crémant de Bourgogne)

  • uit Belan-sur-Ource in het noorden van de Bourgogne (ca 30 km van Polisot verwijderd)
  • maakt bubbels van Chardonnay en Pinot Noir druif
  • maakt gebruik van Méthode Traditionelle
  • minimale periode sur lie: 9 maanden
  • iets eenvoudigere wijnen die het heel goed doen als aperitief. De Rosé is ook heerlijk bij eend of een dessert

Waar word je nu blij van?

Lekker, denk je ..jullie hebben twee verschillende bubbels, daarmee maak je het nog niet makkelijk voor me. Waar word je nu echt blij van.. Allereerst worden we uiteraard heel erg blij van bubbels, maar verder hangt het heel erg af van het moment van de dag, zit je op een terrasje of bij de open haard? wat eet je erbij? Denk bij bubbels niet aan iets wat alleen kan met een feetje of met oud en nieuw, maar zie het gewoon als een goede wijn, wat het tenslotte ook is, en bedenk dan wat je erbij wilt eten of doen.