Regio’s in de Champagne

Over Champagne is veel te vertellen, de verschillende regio’s, druiven, het proces…In dit artikel de verschillende regio’s en de kenmerken per regio.

In totaal beslaat het Champagne gebied 35.000 hectare verdeeld over 5 regio’s:

  • Vallée de la Marne
  • Montagne de Reims
  • Côte des Blancs
  • Côte de Sézanne
  • Côte des Bar

Vallée de la Marne

  • een uitgebreid gebied in het noordelijkste puntje van de Champagne
  • loopt vanaf iets ten westen van Chateau Thierry tot voorbij Epernay
  • bodem is een combinatie van mergel en zand of klei
  • 11.593 hectare groot en 100 geclassificeerde gemeentes
  • Pinot Meunier wordt veel gebruikt in Vallée de la Marne (62% van het beschikbare terrein is hiermee beplant, 22% Pinot Noir en 16% Chardonnay )
  • Champgne Gabriel Pagin is uit Vallée de la Marne.

Montagne de Reims

  • dit gebied bevindt zich rond de stad Reims
  • de Montagne de Reims is een natural park
  • bodem is krijtbodem
  • 7.959 hectare groot en 101 geclassificeerde gemeentes
  • Pinot Noir is de meest gebruikte druif in Montagne de Reims (40% van het beschikbare terrein is hiermee beplant, 36% Pinot Meunier en 24% Chardonnay )
  • Champagne Bergeronneau Marion is uit Montagne de Reims

Côte des Blancs

  • Een uitgebreid gebied dat begint onder Epernay en doorloopt tot Vitry-Le-Francois
  • bodem is voornamelijk krijt
  • 5.808 hectare groot en kent 55 geklassificeerde gemeentes
  • Chardonnay is de meest gebruikt druif in Côte des Blancs. (82% van het beschikbare terrein is hiermee beplant)
  • Champagne Sébastien Daviaux is uit Côte des Blancs

Côte de Sézanne

  • regio is recent een aparte regio geworden, het was eerst onderdeel van de côte des Blancs
  • Ligt rondom de stad Sézanne
  • Chardonnay is de meest gebruikte druif hier (64%) en er wordt ook veel Pinot Meunier verbouwd.
  • grond is meer klein en leem.

Côte des Bar

  • gelegen in het zuidelijkste gedeelte van de Champagne, tegen de Bourgogne aan
  • de gebieden liggen bij Montgueux (vlakbij Troyes) en bij Bar -Sur-Seine en Bar-Sur -Aube
  • bodem is voornamelijk mergel
  • 8.019 hectare groot en kent 63 geklassificeerde gemeentes
  • De Pinot Noir is de meest gebruikte druif in de Côte des Bar (82% van het beschikbare terrein is hiermee beplant)
  • De Champagnes van Moyat Jaury Guilbaud en Leblond-Lenoir komen uit dit gebied

Afbeelding is van :
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Vignobles_champagne.svg