Met trots laten we weten dat we een nieuw Champagnehuis aan ons assortiment hebben toegevoegd. Hierbij zijn we wellicht wel een klein beetje van ons geloof gevallen. Champagne Esterlin heeft namelijk 116 hectare (in plaats van de circa 10 die we meestal hanteren als scheidslijn) en het is een coöperatie. En ze zijn ook nog eens niet in maar 1 gebied gevestigd maar de 200 coöperatieleden komen uit 52 dorpen uit zowel Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne en Côte des Bar.
Waarom Champagne Esterlin?
Ondanks (of wellicht dankzij) dat Esterlin een coöperatie is hebben ze wel een hele eigen smaak en hele leuke bijzondere wijnen. Daarnaast is het ook een geweldig huis aan de Avenue de Champagne in Epernay. Dus mocht je in The Clubhouse slapen is dit een hele leuke plek om op bezoek te gaan en de Champagnes bij “de boer”te proeven.
Geschiedenis van Esterlin
In 1948 is Esterlin ontstaan uit de samenwerking tussen een 54 wijnboeren en ze hadden toen circa 50 hectare grond. het aantal wijnboeren en de grondoppervlakte is in de loop der jaren aardig toegenomen tot 200 boeren en 116 hectare grond. In de verschillende gebieden Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne en Côte des Bar staan eigen persen. De stille wijnen gaan vervolgens naar Mancy (net onder Epernay) waar van deze wijnen heerlijke Champagnes gemaakt wordt. Sinds 2000 is er bij Esterlin een nieuwe wind gaan waaien. Minder mainstream Champagnes maken en meer eigen en bijzondere producten.
Esterlin en Solera
Wat ook bijzonder is, is dat zij in 1972 zijn begonnen met het Solera systeem. Dit systeem, dat ook gebruikt wordt bij het maken van Sherry, houdt in dat je met grote roestvrijstalen vaten werkt, waarbij je aan de bovenkant nieuwe wijn erbij doet en aan de onderkant tap je weer wat oudere wijn af om deze als reserve wijn bij je Champagne te doen. De Champagnes liggen bij Esterlin ook minimaal 5-6 jaar sur lie. Deze Solera-wijn zorgt ook voor mooie volle en complexe tonen. Verder maken ze bij Esterlin geen gebruik van malo-lactische vergisting (proces waarbij hardere citroenzuren worden omgezet in melkzuren), waardoor de Champagnes altijd nog wel lekker fris blijven.
Hebben we hierbij eigenlijk ook gelijk de reden gegeven dat wij graag met Esterlin willen werken; ze maken mooie eigenzinnige Champagne met voldoende complexiteit en toch lekker fris..
Van Esterlin voeren wij de Brut Éclat, Rosé Éclat, Ex-Soléra, Pur Meunier en de Cleo in zowel gewone fles als Magnum.