We hebben al eerder een bietengazpacho recept gedeeld, maar toen ik in het boek Keukenlab deze geweldige twee kleurensoep van rode biet en waterkers zag, werd ik reuze enthousiast.
Zelf aan de slag met de soep van biet en waterkers
Ingrediënten (voor 8-10 porties)
500 gram gekookte rode bieten
1 rode ui gesnipperd
1 theelepel venkelzaad
750 ml water
1 friszure appel
citroensap
2 gesnipperde sjalotjes
25 gram boter
200 gram aardappels (geschild en in blokjes)
500 ml groentebouillon
2 eetlepels crème fraîche
100 gram waterkers -zonder de dikke stelen
cayennepeper
Bereidingswijze
- Houd 1 bietje apart en snij de rest in kleine blokjes.
- Doe wat olie in de pan, fruit hierin de ui een paar minuten en voeg er dan de bietjes en het venkelzaad aan toe. Bak dit samen kort aan en voeg dan het water toe. Breng aan de kook en laat ca 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Snij de appel in hele kleine blokjes en voeg de helft toe aan de soep. Kook deze 5 minuten mee en pureer dan alles met een staafmixer
- Snij de biet in dezelfde kleine blokjes als de appel en meng beide. Voeg hier het citroensap aan toe en breng op smaak met peper en zout.
- De waterkerssoep: fruit de sjalotjes in de boter. Voeg hier de aardappelblokjes en de bouillon aan toe. Breng aan de kook en laat ca 15 minuten zachtjes koken. Voeg de crème fraîche en de waterkers toe( houd een paar blaadjes achter ter garnering).
- Pureer alles met de staafmixer en breng op smaak met peper, zout en cayenne peper.
- Schenk nu een bodem van de bietensoep in een diep bord of kom. Voeg een zelfde hoeveelheid van de waterkerssoep toe. Doe dit met een ronddraaiende beweging, zodat beide soepen los van elkaar blijven. Doe hier wat van de rodebieten salade en een blaadje waterkers op. Eet smakelijk.