Helaas is het onderwerp klimaatverandering nergens meer weg te denken en uiteraard is dit ook iets wat van zeer groot belang is voor de champagneboeren. Nu denk je wellicht…maar zon is toch juist goed voor de druiven, daar groeien ze lekker van en dan kan je snel wijn maken; dat is een win-win situatie.
Klimaat en smaak
Allereerst wat achtergrond bij het klimaat in de Champagne. Doordat het Champagnegebied in het Noord Oosten van Frankrijk ligt, heeft het te maken met koude winters en warmere zomers. Als het nu al te snel in het voorjaar warm wordt, dan gaan de druiven al uitlopen en heb je kans dat met wat nachtvorst erachteraan deze jonge knopjes weer stuk vriezen. Niet ideaal dus.
Daarnaast mag er volgens de regels van de AOC in de Champagne niet gesproeid worden, zelfs niet in een hele warme maand. De hele hete zomers zijn dus ook weer niet ideaal. De plofdruiven die je krijgt van een warme zomer, zorgen er juist weer voor dat de Champagne te weinig zuren overhoudt, en daar staat deze bubbel nu net bekend om.
AOC regels
Hebben we het er eerder al eens over gehad dat in de Champagne ook de start van de pluk per dorp en per druif is gereguleerd binnen de AOC. Aangezien ze dit al even doen, kun je heel goed een vergelijk maken van de start van deze pluk en hoe deze in de afgelopen 60 jaar is veranderd. Onderstaande afbeelding is een weergave van de start van de pluk van Moët et Chandon van 1951-2019. De datum kant (linkerkant) loopt van 23 augustus t/m 9 oktober (bovenaan). De onderkant begint bij 1951.
Dit overzicht laat een heel duidelijk verschil zien in de start van de pluk; deze is nu zeker 2-3 weken eerder dan in de jaren 50. Dit is wel iets waar de boeren zich ook ongerust over maken en waar ze ook actie op nemen.