Groene stappen

We hadden het eerder de klimaatverandering die duidelijk zichtbaar is in de Champagneregio en gelukkig wordt er ook van alles aan gedaan door de wijnboeren om aanpassingen te doen waardoor dit een halt kan worden toegeroepen. Een paar interessante uit de hele lijst met aanpassingen:

De fles

De Champagneflessen zijn lichter geworden, en wel van 900 gram naar 835 gram per fles. Hierbij moet de fles nog wel net zo sterk blijven om de druk aan te kunnen. Aangezien de verpakking 1/3 van de CO2 emissie is bij Champagne is een verlaging van 7% van het gewicht al een hele goede start.

Sexual confusion

Misschien wel de allerleukste is de sexual confusion. Deze methode wordt al even toegepast in de Champagne, maar zorgt er zeker voor dat er minder pesticides gebruikt hoeven worden. Door het verspreiden van bepaalde feromonen wordt een mot in verwarring gebracht die zich graag in de druivenstruiken ophouden. In de wijngaard worden kleine kastjes gehangen met de feromonen van de vrouwtjesmot. De mannetjesmot komt hier op af, maar vind dan geen vrouwtje om mee te paren. Hierdoor komen er geen jonge motjes die zich willen voeden aan de planten en de vruchten. Aangezien deze methode alleen werkt als je minimaal 5 hectare hiermee doet, is het wel van groot belang dat ook je buren hieraan mee doen. (afbeelding is van BASF, de producent van dergelijke feromonen)

Druivenrassen

Tenslotte, en dat is wellicht de meeste verrassende van allemaal is dat de Comite Champagne bezig is met ontwikkelen van nieuwe druivenrassen. Deze zouden dan beter moeten kunnen tegen de veranderde klimatologische omstandigheden, maar ook minder gevoelig voor ongedierte waardoor bestrijdingsmiddelen definitief weg kunnen. Waarom verrassend zou je denken.. de AOC is erg eenkennig in de druivensoorten die gebruikt mogen worden. Als zij dan juist op zoek gaan naar nieuwe druiven…