Crémants in vele soorten

Een Crémant is geen Champagne, maar ook niet iedere Crémant is hetzelfde. Een crémant is een mousserende wijn die volgens de méthode traditionelle (door sommige ook wel foutief méthode Champenoise genoemd) wordt gemaakt. Tot zover de overeenkomsten, nu de verschillen.

Het zijn even een hoop cijfertjes, maar ja zoals geen enkele regio in de Champagne hetzelfde is, is er ook een grote variëteit aan Crémants.

Er zijn 7 Franse regio’s waar Crémant mag worden gemaakt en 1 in Luxemburg.

Laten we beginnen met de grootste en de bekendste:

Alsace (Elzas)

  • gebruikte druiven: chardonnay, auxerrois blanc, pinot blanc, pinot noir, pinot gris, riesling
  • erkend sinds 24 augustus 1976
  • ~3200 wijnboeren
  • jaarlijks worden hier 34 miljoen flessen geproduceerd (25% van het totaal aan cremants)
  • gemiddelde opbrengst per hectare: 76 hectoliter
  • wij hebben de Crémants van Hubert Blumstein uit de Elzas.

Bourgogne

  • in de Bourgogne worden 2 categoriën onderscheiden
    • Categorie 1 wordt gemaakt van pinot noir, chardonnay (minimaal 30%), pinot blanc en pinot gris (erg vergelijkbaar met de Champagne cépages)
    • Categorie 2 wordt gemaakt van Gamay (maximaal 20%), aligoté, melon en sacy.
  • erkend sinds 17 oktober 1975
  • ~1750  wijnboeren
  • jaarlijks worden hier 18,7 miljoen flessen geproduceerd
  • gemiddelde opbrengst per hectare: 68 hectoliter
  • Wij hebben de Crémants van Jean Girard uit de Bourgogne

Loire

  • gebruikte druiven:chenin blanc, cabernet franc, chardonnay, cabernet sauvignon, pineau d’Aunis, pinot noir
  • erkend sinds 17 oktober 1975
  • 375 producenten
  • jaarlijks worden hier 11,5 miljoen flessen geproduceerd
  • gemiddelde opbrengst per hectare: 50 hectoliter

Jura

  • gebruikte druiven: chardonnay, pinot noir, trousseau, poulsard, savagnin
    • voor een Crémant du Jura Blanc moet 70% bestaan uit chardonnay, pinot noir en trousseau
    • voor een Crémant du Jura Rosé moet 50% bestaan uit pinot noir, poulsard en trousseau
  • erkend sinds 9 oktober 1995
  • jaarlijks worden hier 2,7 miljoen flessen geproduceerd
  • 150 wijnboeren
  • gemiddelde opbrengst per hectare:60 hectoliter

Limoux

  • gebruikte druiven: chardonnay en chenin blanc (samen maximaal 90%), mauzac en pinot noir 
  • erkend sinds 21 augustus 1990
  • 150 wijnboeren
  • jaarlijks worden hier 5 miljoen flessen geproduceerd
  • gemiddelde opbrengst per hectare: 49 hectoliter

Bordeaux

  • voor de witte Crémant de Bordeaux worden de Sémillon (ca 60%)en de Sauvignon Blanc gebruikt,
  • voor de Crémant de Bordeaux Rosé is dit Cabernet Sauvignon (ca 70%) en Merlot
  • erkend sinds 1 april 1990
  • 108 producenten
  • jaarlijks worden hier 2 miljoen flessen geproduceerd
  • gemiddelde opbrengst per hectare: 61 hectoliter

Die

  • gebruikte druiven: clairette, aligoté (tussen 10%-40%) en muscat (tussen 5-10%)
  • erkend sinds 1993
  • 13 wijnmakers
  • jaarlijks worden hier 240.000  flessen geproduceerd
  • gemiddelde opbrengst per hectare: 60 hectoliter


Savoie

  • gebruikte druiven: Jacquère, Altesse, Chardonnay, Aligoté, Mondeuse, Chasselas Pinot, Gamay en Molette
  • erkend sinds 2014
  • slechts 3% van de wijnen in de Savoie zijn Crémants
  • Moet minimaal 40% Jaquère druiven hebben en minimaal 60% van de wijn moet gemaakt zijn van lokale druiven

Ook wordt er nog een Crémant buiten de landsgrenzen van Frankrijk erkend, namelijk de Crémant de Luxembourg.

Luxembourg

  • gebruikte druiven: alle druiven die ook voor de “gewone”wijnen gebruikt mogen worden, kunnen voor de Crémant ingezet worden; rivaner (muller-thurgau) , auxerrois, pinot gris, riesling, pinot blanc, elbling,  pinot noir, gewurztraminer en chardonnay.
  • erkend sinds 4 januari 1991
  • 53 wijnmakers
  • jaarlijks worden hier 240.000  flessen geproduceerd
  • gemiddelde opbrengst per hectare:  10 hectoliter