Veuve Clicquot zerk

Het Champagne Zerkje

Als je door de Champagne rijdt, dan zie je ze nog vrij veel deze, zoals ik dat noem, Champagne zerkjes. Maar waar komt dat nu precies vandaan en wat betekent het precies.. Daarvoor moest er even wat verder onderzoek gedaan worden.. et voila, de uitleg.

Het ontstaan van het zerkje

Wanneer de bornes vigneronnes (franse naam voor de zerkjes) voor het eerst zijn gebruikt wordt niet duidelijk, maar wel dat dit een kenmerkend onderdeel was van het Champagne landschap. Bij het uitgraven van de caves werden er grote stukken steen uitgehaald. Deze werden bewerkt en met een logo voorzien. Op die manier kon je makkelijk laten zien welke stukje grond van jou was. En wellicht was dit ook wel de voorloper van de marketing.. jouw zerkje stond bij jouw grond en als dat goed is gelegen, moet jij wel eens goede Champagne kunnen maken.. Zoals je ziet uit onderstaande foto’s worden sommige zerkjes nu gewoon van beton gemaakt. Onder de afbeeldingen lees je meer over de toekomst van de zerkjes.

  • oud

De toekomst van het zerkje

Je zou bijna denken dat het wel over en uit zou zijn met dit soort zerkjes, want wie zit hier nu op te wachten? Je kunt je eigen stuk grond prima vinden met GPS. Maar niets is minder waar. Ook in andere wijngebieden in Franrkijk dromen wijnboeren van een dergelijke borne bij hun lap grond en zijn er bedrijven die nieuwerwetse zerkjes maken. Die helemaal passen bij nu. Dat kan zijn van ouderwets steen, maar er is ook al een bedrijf dat deze zerkjes maakt in beton en gebruik maakt van NFC (near field communication). Hierdoor krijg je als je hier in de buurt bent, ook wat informatie over het huis, de grond waar je staat, de druiven, het wijnmaken etc. Ook al zou ik het liefst allemaal nog van die ouderwetsen stenen zerkjes zien, het feit dat een dergelijk oud middel weer nieuw leven in wordt geblazen, doet me dan wel weer goed.