Hebben we eerder al gesproken over het bewaren van Champagne (beste tip hierbij, doe dat niet te lang !) is de volgende stap de juiste temperatuur van Champagne om er optimaal van te genieten.
Klimaatkast
Heb je nu een wijnklimaatkast nodig of kan dit ook in een ” gewone” koelkast? Net als iedere wijn, zijn bubbels ook gevoelig voor beweging. Beweging? Ja, bij het aanslaan van de compressor van de koelkast, vinden er trillingen plaats, dat is niet goed voor de wijn. Het is uiteraard geen must om een wijnkoelkast aan te schaffen, maar zorg er dan op z’n minst voor dat de flessen niet te lang in de koelkast liggen. Het fijne aan een klimaatkast is uiteraard wel dat je dan altijd kunt zorgen dat er een flesje koud ligt.
Temperatuur
Dan de ideale temperatuur om Champagne te drinken; dit is tussen de 8C en 12C. De ene Champagne wat koeler, de andere kan iets warmer gedronken worden. Dit is mede afhankelijk van de druifsoort en soort bubbel. Een Millésime leent zich uitstekend voor wat warmer drinken, terwijl een hoog frisse Blanc de Blancs eerder gebaat is bij wat meer koelen.
7C | Prosecco, Cava |
7C – 8C | eenvoudige Champagnes Crémants |
8C – 9C | Rosé Champagnes |
10C – 12C | Volle Champagnes (Millésime, houtgelagerd) |
Ijs?
Wat we echter vaak zien is dat Champagne in een emmer ijs wordt gezet, dit is dan weer niet aan te raden. Door de lage temperatuur wordt de Champagne vlakker. De tropische en andere nuances proef je pas als het iets warmer is. Een beter alternatief is om de wijnkoeler te vullen met water én ijsblokjes, op die manier koel je het zonder direct te bevriezen. Uiteraard kun je de flessen ook een wijnkoeler uit de vriezer aandoen. Dan weet je zeker dat de fles wel gekoeld, maar niet bevroren wordt. Een half uur in zijn jasje is voldoende om de fles naar de juiste temperatuur te brengen.