champagne label sebastien daviaux

Een Champagne label lezen en begrijpen

Er staat eigenlijk best wat informatie op een label van de Champagnefles, maar hoe moet je het nu precies lezen, en wat zegt deze informatie dan? Bij het label zijn er wat verplichte zaken, maar ook wat informatie die niet moet, maar die wel heel erg interessant is. Allereerst de verplichte zaken.

Verplicht op het label

  • Het woord Champagne moet duidelijk leesbaar zijn. En ja alleen als bubbels uit het gebied Champagne komen, mogen ze zo heten.
  • Het merk (veelal de achternaam van de wijnmakers)
  • Informatie over de maker, zoals handelsnaam, plaats en land
  • De dosage, oftewel hoeveel restsuiker zit erin. Het volstaat al om te zeggen dat iets een brut is of een brut nature.
  • Het alcoholpercentage
  • De inhoud van de fles in ml, cl of liter
  • Allergenen informatie zoals “contient des sulfites” (bevat sulfieten)
  • Landherkomst “Produit de France”
  • Melding dat het drinken van alcoholische dranken tijdens zwangerschap, zelfs in kleine hoeveelheden, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van het kind of een logotje van een zwangere vrouw met een streep erdoor
  • Registratienummer van de wijnmaker. Dit bestaat uit 2 letters gevolgd door 6 cijfers. De letters zeggen wat over het soort producent.

Registratienummers

Aan het registratienummer van de wijnmaker, kun je wel wat afleiden. De twee letters zeggen wat voor soort producent het is.

RM= récoltant-manipulant. Vertaald is dit oogster en hanteerder. Oftewel zij doen alles in eigen beheer van druif tot kurk.

NM = négociant-manipulant. Vertaald onderhandelaar en hanteerder. Zij hebben eigen wijngaarden, maar kopen ook nog in bij derden en maken van al deze druiven wel een eigen Champagne. De meeste grote huizen vallen in deze groep, omdat zij niet genoeg druiven zelf hebben, maar ze ook bij anderen inkopen.

RC= récoltant coopérateur. Dit is een oogster- coöperatie deelnemer. Deze wijnmaker heeft wel zelf druiven, maar deze worden binnen de coöperatie verwerkt tot Champagne en dan plakt de wijnmaker hier weer zijn eigen label op.

CM= coopérative de manipulation . Hierbij leveren de druiventelers hun druiven in bij de coöperatie. Deze maakt hier Champagne van en deze wordt dan onder het label van de coöperatie verkocht.

SR= Société de Recoltants. Een mooie variant op een familiebedrijf. Bij de société worden de druiven van verschillende familie leden verwerkt tot een Champagne die ze gezamenlijk verkopen.

ND= Négociant distributeur. Deze onderhandelaar-wederverkoper koopt kant en klare flessen van anderen in en voorziet deze van zijn eigen label.

MA= marque d’acheteur. Dit is de afkorting voor het eigen merk van bijvoorbeeld een grote supermarkt. Dus dit wijnlabel is specifiek voor deze klant gemaakt.

Niet verplicht op het label, maar wel interessant

Hierboven hadden we het al over alle informatie die op een label moet staan en wellicht is je opgevallen dat dat eigenlijk best weinig is wat er op móet. Wat staat er vaak ook nog op:

  • Grand Cru of Premier Cru, uiteraard alleen als dat van toepassing is
  • Het dorp waar het gemaakt wordt
  • Assemblage; maw van welke druiven is het gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld ook al zijn Blanc de Blancs als het gemaakt is van 100% witte druiven.
  • Vigneron independant of ze een onafhankelijk wijnmaker zijn die ook aan de regeltjes voldoet die deze organisatie aan dit soort wijnmakers stelt.
  • Biologisch, Haute Valeur Environmentale of ander label.
  • Informatie over de smaak
  • Jaartal als het om een Millésimé gaat
  • Daadwerkelijke restsuiker in de fles
  • Gebied waar de wijngaarden liggen

Dus van het label kun je al heel wat informatie halen. Probeer dit ook op te schrijven als je Champagnes gaat proeven, op die manier leer je goed wat jouw scmaak is op het vlak van Champagne. Mocht je meer willen weten dan op het label staat, zit er maar 1 ding op… gewoon vragen aan de wijnmaker.