Hoe lang kun je een fles Champagne bewaren? is iets wat we vaak horen. Gevolgd door “Ik heb nog een hele mooie fles Champagne liggen”. En als je dan vraagt, “hoe lang ligt deze er al?”, is het antwoord veelal “een jaar of 4-5….”
En dat is toch zo zonde. Champagne is namelijk geen Bordeaux wijn. Deze kun je het beste enkele jaren laten liggen, daar wordt de Bordeaux wijn namelijk beter van. Hoe zit dat nu met Champagne? Daar werkt het net even anders. Om dat te begrijpen moet je wat meer weten over het maken van Champagne.
Het maken
Champagen wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle. Na de pluk worden de druiven in een groot roestvrijstalen vat voor de eerste keer vergist. Deze eerste vergisting zorgt voor de alcohol in de dan nog stille wijn. Bij deze vergisting wordt de tank aan de bovenkant open gelaten. Hierdoor kan de CO2 ontsnappen. Mocht je bij deze vergisting het deksel dicht laten, dan krijg je de tankmethode, die vaak wordt gebruikt bij sekt. Dan heb je dus alcohol én bubbels in 1 keer.
Bij Champagne worden vervolgens de wijnen geassembleerd, oftewel gemengd om tot de gewenste smaak te komen. Deze assemblage wordt gebotteld en hier wordt nog extra gist en eventueel suiker en citroenzuur aan toegevoegd. Dan vindt de tweede vergisting op de fles plaats. Deze tweede vergisting zorgt voor de bubbel in de Champagne (of Crémant uiteraard, want ook die wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle).
Voor deze tweede vergisting worden de flessen voor een periode tussen de 12 en 18 maanden (voor een “gewone”Brut) in een koele donkere ruimte gelegd. Vaak is dit wel langer, maar de regels van de AOC Champagne schrijven voor dat het minimaal 12 maanden moet zijn. Bij een Millesimé (een Champagne met een jaartal op de fles) is dit minimaal 36 maanden
Na deze periode wordt de kroonkurk van de fles gehaald en wordt de definitieve kurk geplaatst…. de wijnboer heeft gesproken; deze wijn is nu lekker en klaar voor de verkoop.
De stelregel
Dan het antwoord op de vraag.. hoe lang kun je een Champagne bewaren. Je kunt een Champagne als deze eenmaal een kurk heeft gekregen, nog net zo lang bewaren als dat deze voor de tweede vergisting heeft gelegen. Hebben we het dus over een Brut houd dan 12-18 maanden aan na aankoop van de fles. Heb je het over een Millesimé dan kun je deze 3 jaar bewaren. Let op het gaat hierbij wel over bewaren onder ideale condities.
Aandachtspunten bij het bewaren van bubbels
- bewaar deze nooit langer dan dat de fles voor de tweede vergisting heeft gelegen (hij wordt er niet beter van)
- bewaar de flessen altijd liggend (de kurk moet vochtig blijven)
- bewaar de flessen op een koele, donkere plaats.
- vermijd al te grote temperatuurschommelingen. Veel mensen bewaren bubbels en andere mooie wijnen op een mooi wijnrek in de woonkamer. De temperatuurverschillen zijn hier te groot, dit komt de kwaliteit niet ten goede. Leg ze desnoods in de slaapkamer als de temperatuur daar constanter is.
Benieuwd geworden naar de 9 andere Champagne weetjes? Klik dan hier.