druiven die in een pressoir worden gedaan

Werk in de wijngaard

Werk in de wijngaard in december tot en met februari

Wij zijn net bijgekomen van alle perikelen rondom Oud & Nieuw en hebben hierbij uiteraard een heerlijke fles bubbels opengetrokken, maar het werk in de wijngaard gaat door. In december is er al begonnen met de taille- annex het snoeien.

De taille zorgt voor een goede sapstroom naar de vruchtdragende knoppen; ze bepaalt de vorm van de wijnstok en bereidt de latere werkzaamheden voor wanneer de bladeren beginnen te groeien. De wijnbouwer wil de bladgroei onder controle houden, het zonlicht tussen de planten laten en zorgen voor een goede luchtstroom rond de druiven.

Van half december tot half januari ligt het werk even stil. Aan de ene kant om de wijnboeren de kans te geven goede zaken te doen, veel Fransen komen nu langs om de bubbels voor de feestdagen in te slaan, maar ook omdat deze winterrust nodig is voor de planten.

Daarna gaan ze vol enthousiasme verder met het snoeien van de druivenstokken. De takken worden op lokatie verbrand in kleine haardjes; dit is voor de broodnodige warmte, maar eigenlijk nog belangrijker om de eventuele verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Maart

Oke, in de afgelopen maanden is er hard gewerkt om alle dorre takken van de druivenplanten te snoeien, in maart is het tijd voor het opbinden van planten (liage) om er zo voor te zorgen dat het verdere groeiproces goed kan plaatsvinden, waarbij de vruchten zoveel mogelijk zon krijgen en niet verscholen zitten onder een berg bladeren.

Dit is (wederom) allemaal handwerk en hierbij wordt de taille vastgezet aan ijzeren kabels. Dit gebeurt met een ijzerdraadje dat is omwikkeld met papier.

Vervolgens zie je dat de verschillende tailles ook zijn vastgezet.

Hieronder zie je een overzicht van de 4 tailles die in de Champagne worden gebruikt.

April

Het is april! de vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en de planten lopen uit. Tijd dus om de druiven te dieven. Te wat???

Voor wie wel eens tomatenplanten heeft geplant, weet dat je om mooie vruchten te krijgen, je de plant moet “dieven”, dat wil zeggen dat je de beginnende blaadjes in de oksels van de plant verwijdert. Op deze manier zorg je ervoor dat de kostbare energie en sappen gaan naar de belangrijke onderdelen van de plant; de vruchten.

Het gaat hierbij dus om die kleine blaadjes tussen de hoofdtak en de zijblaadjes. Uiteraard is dit ook weer iets dat handmatig dient te gebeuren, de machine die die kleine blaadjes weet op te sporen is er nog niet en dit moet je het hele seizoen blijven doen, wil je een goede opbrengst kunnen garanderen.

Mei

De maand mei is voor de meeste wijnboeren een spannende tijd. De planten zijn al uitgelopen maar vaak genoeg is er nog wel wat nachtvorst, dit kan dan direct de fragiele planten om zeep helpen. Halverwege de maand mei is de nachtvorst wel voorbij en kan er weer rustig adem gehaald worden.

Na het begeleiden van de druivenplanten en het geregeld dieven, is het nu ook tijd om de grond gezond te houden.

De grond tussen de planten door wordt regelmatig bewerkt. Dit aan de ene kant om het onkruid te verwijderen, maar aan de andere kant ook om de grond wat luchtiger te maken. Op deze manier kan het regenwater makkelijker de grond in zakken en blijft er niet te veel staan wat tot verrotting van de planten kan leiden.

Juni

Hebben we vorige maand het veld veelvuldig bewerkt (wil dat uiteraard niet zeggen dat we dat nu niet doen), nu is het tijd voor de zogenaamde relevage. De planten zijn al groot aan het worden en als de mini druiventrosjes ook de laatste nachtvorst goed hebben doorstaan, is het in juni tijd voor de groei…

Met de relevage wordt bedoeld het begeleiden van de plant tussen de twee ijzeren kabels door. Op deze manier zorg je ervoor dat het groeien verticaal gebeurt en alle druiven evenveel kans hebben op zon om ze lekker te laten groeien. Ook dit is uiteraard weer een manuele activiteit; eventueel met behulp van kleine “nietjes” worden de planten langs de ijzerdraden geleid.

Juli

En toen was het alweer juli, hoogzomer, ook in de Champagne uiteraard. En dan is het dus tijd voor Palissage…. Wat zouden we moeten zonder die heerlijke Franse woorden? Dan zouden we het gewoon begeleiden van de takken noemen, klinkt lang zo leuk niet.

Volgens Wikipedia is Palissage: est une technique agricole qui consiste à conduire une plante sur une structure en y attachant ses tiges et ses branches à l’aide de liens, dans le but d’en améliorer la qualité et le rendement.

Oftewel in het Nederlands: een landbouwtechniek waarbij je de plant begeleidt op een structuur/systeem en waarbij je de stammen en de takken vastmaakt met behulp van verbindingen om zodoende de kwaliteit en het rendement te verhogen.

In deze periode blijft het ervoor zorgen dat de druiven genoeg licht krijgen om te groeien, maar ook weer niet zoveel dat ze verbranden.

Daarnaast is het op dit moment zo’n 40C in de Champagne, dus er is ook veel aandacht voor de waterhuishouding van de druivenstokken. Want helaas mogen de druivenplanten niet besproeid worden.

Augustus

In juli en augustus is het naast bidden voor voldoende zonneschijn én regen ook tijd voor het trimmen van de druivenstruiken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de druifjes voldoende zon krijgen doordat de bladeren worden weggeknipt.

Hierbij moet je uiteraard weer niet te rigoreus te werk gaan, want dan zouden de druiven wel eens kunnen verbranden…. het is allemaal nog niet zo makkelijk zo’n bubbel maken. Ook deze werkzaamheden dienen weer met de hand te gebeuren.

September

Hét moment waarop we hebben gewacht… de pluk van de druiven. En ook dit is wederom niet zomaar iets. De AOC stelt vele regels aan de wijnboeren ten aanzien van de pluk en vervolgens de vinificatie.

  1. De AOC geeft aan vanaf welke datum er geoogst mag worden. Dit is 100 dagen na de eerste bloemetjes. Uiteraard is het niet zo dat als de AOC zegt dat de startdatum 20 september is, dat iedereen dan direct moet gaan plukken, het is een vanaf-datum. Maar er is ook een datum dat er niet meer geplukt mag worden, dus je moet niet te lang wachten.
  2. Alle druiven moeten met de hand worden geplukt.
  3. De druiven moeten direct na de pluk worden geperst.
  4. De druiven worden gewogen; 4000 kg mag maximaal 25,5 hectoliter cuvée (eerste persing) opleveren.
  5. Na iedere lading dient de pers gewassen te worden voordat er nieuwe druiven in mogen.

Een hele drukke tijd dus voor de wijnboeren die nu zowel op het land als ook in de cave bezig zijn.

Oktober en november

In oktober en november speelt het meeste werk zich in de cave af. De eerste vergisting vindt plaats en de tanken moeten geregeld schoongemaakt worden om het bezinksel te verwijderen. Op het veld hangen hier en daar nog wel wat trosjes druiven, maar deze mogen niet meer geplukt worden voor Champagne. Na een tijdje vallen ze op de grond en dienen hiermee ook als een soort mest voor de plant.