Niet alleen bij ons gaat het weer alle kanten op, van zonnige dagen in februari tot vorst, hagel en sneeuw in april. Wellicht heb je het ook al in het nieuws gezien dat de wijnboeren in Frankrijk hard zijn getroffen en dat er uitgebreide noodfondsen beschikbaar worden gesteld.
Waarom is de vorst nu zo schadelijk?
In de heuevelachtige regio’s van de Champagne en Bourgogne is er duidelijk sprake van een landklimaat. Dat betekent grotere verschillen tussen dag- en nachttemperatuur, maar ook strenge winters. De kou in de winter is geen enkel probleem voor de druif want in de winter is de plant ook aan het rusten en kan wat nachtvorst geen kwaad.
Het verschil tussen dag-en nachttemperatuur voor de druiven is heel prettig, omdat doordat de temperatuur toch ook nog zakt, de druiven ook nog wat meer zuren behouden. Zeker als je dat vergelijkt met druiven die alleen maar warmte en zon krijgen, dat worden ware explosies van suiker.
Omdat het al zeer vroeg in het jaar lekker weer was, zijn de druivenplanten begonnen met jong blad en bloesem. Dit is allemaal nog heel teer en kan dus helaas ook zo kapotvriezen. De knoppen kunnen in theorie tot -3 graden aan, echter het sap in de takken wat naar deze knoppen leidt bevriest en sterft dan af. Deze planten zijn voor de oogst voor dit jaar dan verloren. En in sommige gevallen is de plant verder kapot en zal deze opgeruimd worden. Als je dan bedenkt dat een druivenplant pas na 5-7 jaar klaar is om de productie te leveren voor de wijnen, kun je begrijpen dat dit een groot probleem is als dit gebeurt. De afgelopen periode zijn enkele nachten achter elkaar temperaturen tussen -4 en -7 gemeten in de regio.
Wat kun je doen tegen de vorst?
Helaas valt er tegen de vorst niet zoveel te doen, maar wel zijn er meerdere manieren die boeren gebruiken om het jonge blad te beschermen.
De eerste manier is door een dun laagje water over de planten heen te sproeien, waardoor dit laagje bevriest en hiermee de planten beschermt. Dit is een methode die wel veel aandacht vraagt. Bij deze methode van onderkoeling, moet je voorzichtig te werken gaan omdat het ijs rondom de jonge loten ook weer niet te snel mag ontdooien. Totdat de temperaturen weer boven het vriespunt zijn, zul je dit besproeien dus moeten blijven doen. Want de temperaturen overdag zijn al wel boven het vriespunt waardoor het ijs weer smelt. Een erg bewerkelijke methode, die wel effectief is.
De andere manier is door de lucht rondom de plant op te warmen. Ook al zit dit plaatje er wellicht heel romantisch uit, het is bittere noodzaak. Naast iedere plant wordt een metalen koker geplaatst met parafine, of er worden vuurpotten tussen de planten gezet. Ook worden er soms grotere vuurkorven tussen de planten gezet. Dit zijn allemaal methodes die erg arbeidsintensief zijn, omdat het vuur wel de hele nacht moet blijven branden. Ook mogen er propaan branders gebruikt worden. Met 150 branders per hectare kan de tenperatuur ook worden verhoogd.
Ook wordt er gewerkt met methodes om de koude lucht te verplaatsen of meer te vermengen met warme lucht. Dit kan bijvoorbeeld door warme lucht met wind blazers door de velden te blazen en sommige wijnboeren gebruiken zelfs een helicopter om de koude lucht te verplaatsen. Hierbij vliegt de helicopter op lage hoogte (op ca 20 meter) boven de velden.
De vorst schade
Helaas hebben wij ook al van enkele wijnboeren begrepen dat zij last hebben van de vorst en dat een deel van hun oogst daardoor verloren is. Wil je weten wat jij kunt doen om deze wijnboeren te ondersteunen? Iets vaker een mooie fles wijn opentrekken.