melk die uit een kan in een glas wordt geschonken

Vette wijnen of body

De body van een wijn, wat bedoel je daar precies mee? Hadden we eerder al uit de doeken gedaan hoe je als een wijnpro kunt praten als het gaat over mousse, nu willen we het hebben over vette wijnen. Vettigheid wordt ook vaak aangeduid als de body.

Mondgevoel

Het gaat hier om het mondgevoel van de verschillende wijnen. Wel eens gemerkt wat het verschil is tussen magere melk, halfvolle melk en volle melk. Inderdaad het mondgevoel. De volle melk proeft een stuk dikker en lobbiger dan de magere melk. Deze laatste proeft bijna als water met een melksmaakje.Bij body hebben we het dus echt over de “dikte” van de wijn.

Tranen in je glas

De vettigheid van een wijn is vaak ook al in het glas te zien, door de zogenaamde “tranen”.

Wals hiervoor de wijn in je glas en bekijk hoe vet de wijn is. Bij witte wijnen staat de Chardonnay me hout
(dit onderdeel komt nog) wel bekend als een vette wijn. Een witte wijn met meer zuren zoals de Sauvignon Blanc is alles behalve vet en zal ook weinig tranen vertonen.

Bij de rode wijnen is de Cabernet Sauvignon wel een wijn die lekker vet genoemd kan worden, de Pinot Noir daarentegen zal wat meer in de halfvolle melk/magere melk hoek eindigen.

Ook bij zoete wijnen zie je vaak tranen aan de randen van het glas, deze hebben dus ook weer meer body.

Bij Champagne en andere bubbels zijn de verschillen minder groot, maar ook daar merk je wel het verschil tussen de verschillende bubbels. En kun je zelfs af en toe de tranen aan het glas zien. Het beste hoe je dit kan leren… gewoon veel doen !