De mono cepage
De “expert”wil nog wel eens wat dikker doen, door te zeggen; o, wat leuk een mono cepage. Maar wat betekent dat dan precies. Soms is het allemaal niet zo moeilijk als je denkt. Cépage betekent namelijk druivensoort, dus met een mono cépage wordt een wijn bedoeld die van één enkele druivensoort wordt gemaakt.
Veel wijnen worden gemaakt door zogenaamde assemblages; het samenvoegen van meerdere wijnen van verschillende druiven om zo tot de ideale smaak te komen. Bij een mono cépage wordt de wijn (stil of bubbels) gemaakt van één enkele druivensoort. Een Blanc de Blancs – witte wijn van witte druiven bij Champagne heb je het dan vaak over Chardonnay. Echter in de Champagne is er nog één witte druif die je kunt tegen komen; de Pinot Blanc. Deze komt niet heel vaak voor, omdat er maar heel weinig aanplant van is. Wij hebben echter de Perle de Dizet een 100% Pinot Blanc, heerlijk toegankelijke bubbel, die altijd te snel op is.
Ook heb je uiteraard ook een Blanc de Noirs – witte wijn van blauwe/donkere druiven bij Champagne heb je het dan over Pinot Noir of Pinot Meunier. Let er wel op dat een mengeling van de Pinot Noir en de Pinot Meunier dan uiteraard weer geen mono cépage is, maar nog wel steeds een Blanc de Noirs. Dat is om het makkelijke te houden.
Helaas staat niet altijd de assemblage op de fles vermeld. Vraag het gerust bij de wijnmaker, zij vertellen graag over hoe zij hun wijnen maken.
Mono cru
Waar met mono cépage, wijnen van één enkele druivensoort worden bedoeld, spreken we over mono cru als de druiven van één enkele wijngaard zijn.
Cru komt van het Franse woord “croître” wat groeien betekent. Een betere vertaling zou eigenlijk zijn ; een groeiplek. Hiermee bedoelt men niet dat de wijnen per definitie van één enkele wijnboer zijn. Deze kunnen zeer goed van verschillende wijnboeren zijn die uit één gemeente komen. Een mono cru hoeft geen mono cépage te zijn, het kunnen dus zeer zeker wel verschillende druifsoorten zijn die hierin worden gebruikt
Bij de grote Champagnehuizen komt mono cru niet vaak voor, zij halen de druiven en wijnen voor hun Champagnes uit het hele gebied.