In tegenstelling tot wijnen, hebben de meeste Champagnes geen jaartal. De reden hiervoor is heel makkelijk, het doel van de meeste Champagnemakers is om door de jaren heen een zo constant mogelijk smaak te maken. Zo weet je als consument altijd wat je kunt verwachten. Om dat te bereiken worden de wijnen van verschillende jaargangen gemengd.
Echter af en toe is er een heel goed jaar en dan besluit de wijnmaker om wel een Millésime te maken, een Champagne met een jaartal. Millésimer is het Franse woord voor met een jaartal aanduiden. Sommigen gebruiken ook wel de term vintage voor de Millésime, maar persoonlijk houd ik het liever bij de oorspronkelijke Franse naam.
Echter om dit te kunnen doen, zijn er wel een paar vereisten:
- de wijnboer moet vóór de oogst al aangeven dat hij hier een Millésime van wil maken
- de flessen moeten minimaal 36 maanden liggen, in plaats van de standaard 12 maanden. (ja, dit houdt inderdaad ook in dat deze ook langer thuis bewaard kan worden, mits in goede condities). Let op het gaat hierbij om minimaal 3 jaar, langer mag uiteraard ook en gebeurt ook vaak.
- de druiven mogen maar uit een jaar komen, er mag dus geen reserve (wijn van vorige jaren) bij worden geschonken
Vaak wordt er bij Millésimes ook wel wat afgeweken van de “standaard”smaken die je kent van een wijnboer. En ook door het langer laten liggen sur lie zijn de wijnen vaak ook wel wat complexer. Door de opwarming van de aarde zijn er steeds vaker goede jaren voor de wijnboeren, met voldoende zon om een mooie Millésime van te kunnen maken.