Het originele Franse recept vraagt eigenlijk om een kapoen, een gecastreerde haan, maar aangezien dit nu niet makkelijk meer te zien is, gaan we even uit van een gewone kip.
Zelf aan de slag met de kip met morieljes
Ingrediënten (voor 4 personen)
10 cl Brut Champagne
60 gram gedroogde morieljes (of 600 gram verse)
1 hele kip
20 gram boter
1 ui
50 cl room
peper en zout
Bereidingswijze
- Laat de gedroogde morilles circa 30 minuten wellen in lauwwarm water. Als je verse morilles gebruikt, vergeet dan niet het water een aantal maal te verversen ivm het zand dat achterblijft op de paddestoel.
- Dep de morilles droog met keukenpapier.
- Snij de kip in 6 stukken (2 vleugels, 2 poten en 2 filets).
- Doe de boter in de pan, doe het fijngesnipperde uitje hierbij en bak de haan in 3 tot 4 minuten totdat deze begint te kleuren. Voeg peper, zout en de champagne toe.
- Zet het vuur hoog en voeg water toe en breng dit aan de kook.
- Doe het deksel op de pan en laat op een zacht vuur 20 minuten garen.
- Voeg de morieljes toe. Voeg de room toe en breng alles gedurende 10 minuten weer aan de kook. Voeg eventueel nog peper en zout naar smaak toe.
- Serveer dit heerlijke haantje met wat tagliatelle en uiteraard de rest van de bubbels.. eet smakelijk