Soms hoor je van die leuke weetjes (dank je wel, Edith), waardoor zaken nog makkelijk worden om te onthouden. Maar het Franse woord voor oesters = huîtres zegt alles over de beste tijd om deze te eten. Huit R staat namelijk voor acht R-en, annex de 8 maanden met een R in de maand, waarin je idealiter oesters eet. Het hele jaar op mei, juni, juli en augustus na dan. In die maanden zijn de oesters bezig met hun broodnodige voortplanting om te zorgen dat we de rest van het jaar weer volop kunnen genieten. De oester krijgt in die maanden iets melkachtigs, dus gewoon even wachten.
Nu heb je ondertussen ook zomeroesters die het weer fantastisch doen in de zomermaanden.
Hoe eet je oesters?
We hebben hier al vaker oesters voorbij laten komen, met wat citroensap, rode wijnazijn en een sjalotje, gegratineerd uit de oven, allemaal even lekker. Mijn favoriet blijft wel de oester met gewoon een beetje citroensap. En dan bij voorbaat de fines de claire.
Maar het allerbelangrijkste bij oesters? Een lekker glas bubbels uiteraard. En de beste bubbel bij een oester .. de Blanc de Blancs van 100% Chardonnay .