Zoveel mensen en dus ook zoveel meningen over wat nu het juiste glas voor bubbels is. Zonder nu te pretenderen de wijsheid in pacht te hebben, er zijn wel een paar overeenkomsten tussen alle verschillende meningen.
Dikte van het glas
Champagne is een delicaat product, en om in lijn te blijven mag het glas dat dus ook zijn. Zelf vind ik het prettig als de bovenrand niet een enorme dikke rand heeft, maar natuurlijker afloopt. Het is niet zoiets als een bier uit een fluitje of uit een vaasje drinken. Dan
Breedte van het glas
In de oudere James Bond films zag je altijd mensen rondlopen met van die coupes champagne. Zag er trouwens ook heel erg leuk uit als Champagne toren, maar het beste glas is het niet voor bubbels. Doordat het een groot oppervlakte heeft, zijn de bubbels snel uit de wijn verdwenen.
Ok, dan een glas dat zo smal mogelijk is om de bubbels te behouden. Dit lijkt de beste oplossing, maar dan worden de bubbels wel heel erg je neus in gedirigeerd. En de neus past ook niet altijd in een smal glas.
De gulden middenweg dan, heerlijk dat polderen…
Een glas wat een beetje een tulpvorm heeft, op die manier kanaliseer je de geuren wel en behoud je de bubbels, maar tegelijkertijd geef je de wijn voldoende ruimte om goed tot zijn recht te komen. En dan natuurlijk op een pootje, zodat je het glas bij het pootje kan vasthouden en niet gelijk de wijn opwarmt.
Mousseerpunt: veel glasleveranciers voegen een mousseerpunt toe aan het glas. Dit is een oneffenheid in de bodem van het glas, zodat de bubbels altijd vanaf dit punt komen. Dit kan een klein krasje zijn in het glas of een extra stukje glas.
Schoonmaken van de glazen: ongeacht welk glas je neemt, belangrijk voor het wel en wee van de bubbels is wel de wijze van schoonmaken van de glazen. Maak de glazen altijd schoon met warm water, ZONDER afwasmiddel en bij voorkeur ook niet in de vaatwasmachine. De restantjes sop kunnen ervoor zorgen dat de bubbels direct dood slaan.
Geïnteresseerd in nog meer handige tips voor Champagne? Bekijk dan dit artikel.