Wanneer spreek je nu over droog in wijn en wanneer is het zoet. Handig om te weten is dat bij Champagnes en Crémants legaal suiker aan mag worden toegevoegd. Bij andere wijnen mag dat niet, maar je zult ervan staan te kijken hoeveel grote zakken suiker er vaak staan zo rond het oogstseizoen.
Suiker in het proces
Suiker mag bij bubbels op 2 momenten worden toegevoegd;
- bij de liqueur de tirage; dit is het mengsel van gist en suiker dat na de eerste vergisting, als de wijn op de fles is gedaan, wordt toegevoegd. De suiker dient als voedingsbron voor de gist, die op zijn beurt weer zorgt voor de bubbels.
- bij de liqueur d’expédition; dit is een mengsel van Champagne van voorgaande jaren met opgeloste suiker om zo te komen tot het gewenste suikergehalte van Extra Brut- Doux. Bij het toevoegen van de suikers wordt uiteraard rekening gehouden met de hoeveel fruitsuiker die al in de wijn zitten.
Hoe proef je dat-droog?
Een droge Champagne kenmerkt zich vaak door veel frisse tonen (zelf ben ik een liefhebber van het Engelse woord “crisp” als benaming). Het zijn veelal wijnen die het heerlijk doen op een terrasje. Echter een Champagne die heel fris overkomt, kan wel meer restsuikers bevatten. Dit komt door de keuze van de druif; een Chardonnay geeft frissere wijnen dan de Pinot Noir. Deze laatste komen dan ook vaak zoeter over, terwijl dat als je kijkt naar het suikergehalte niet zo hoeft te zijn.
Een goed voorbeeld van een andere drank waar dit bij speelt is cola. Ook al zitten er 10 suikerklontjes in 1 blikje cola, het smaakt niet als suikerwater. Dit komt omdat er veel zuren aan zijn toegevoegd.
Zelf hadden wij een doux Champagne met 108(!) gram restsuiker per liter, echter deze smaakt minder zoet dan de Demi-Sec met slechts 34,5 gram restsuiker per liter. De zuren bij de eerste wijn zijn veel hoger.
Ben ik bang dat we alleen maar kunnen concluderen dat droog en zoet minder makkelijk zijn bij Champagnes. De term brut, demi-sec, doux, geven wel een indicatie, maar er zijn nog vele andere factoren.