stapels suikerklontjes tegen een roze achtergrond

Dosage in Champagne

In tegenstelling tot “gewone”wijn, mag je een Champagne bijzoeten met gewone kristalsuiker. Wat? Ja, echt waar dat mag gewoon. Je ziet bij veel wijnboeren dan ook vaak grote zakken kristalsuiker staan. De hoeveelheid restsuiker per liter (dit is zowel fruitsuikers alsook toegevoegde suikers) wordt dosage genoemd.

Allereerst; waarom dat bijzoeten?

Champagne is een erg noordelijk gelegen wijngebied en dat is dan ook de reden dat druiven niet altijd even zoet waren. Zorgt het bubbeltje er wel voor dat de zuren niet even hard binnenkomen, maar zoveel mensen, zoveel smaken en dus ook de behoefte aan wat zoetere bubbels.

Daarnaast wordt het suiker uit de druiven altijd tijdens de eerste vergisting gebruikt voor het maken van alcohol. Als je dan toch nog wat zoetigheid over wilt houden in je uiteindelijke wijn, dan moet je wel wat suiker toevoegen.

Zoet en bubbels

Uiteraard zijn de benamingen en de hoeveelheid restsuiker ook gereguleerd binnen alle AOC regels. Hoe werkt dat precies?

NaamSuiker per liter  in gram
Brut Nature0-3
Extra Brut0-6
Brut(Tradition)0-12
Extra Dry12-17
Dry17-32
Demi-sec32-50
Doux>50

 Zoals je kunt zien, zijn er 3 verschillende benamingen voor bubbels die 0,1,2,3 gram restsuiker per liter hebben. Het grote verschil tussen Brut Nature en Extra Brut is toch wel dat er bij de Brut Nature helemaal geen suiker wordt toegevoegd en dat deze restsuiker alleen van fruitsuikers zijn. Bij de Extra Brut mag de wijnmaker wel suiker toevoegen.

Brut tradition, wat zegt dat nu?

Kenners hebben het er wel eens over de dosage in een Champagne, wat betekent dat precies? Helaas horen wij wel vaker mensen zeggen: ik drink altijd een brut, maar ja eigenlijk zegt dat nog helemaal niets. Want de smaak van de Champagne is afhankelijk van een hele hoop zaken, zoals je hieronder ziet

  • van welke druif/druiven is de champagne gemaakt?
  • in welke verhouding/assemblage
  • uit welk gebied komt het? (het ene Champagne gebied geeft nl meer mineraliteit in de wijn dan de andere)
  • wat is de stijlvoorkeur van de wijnmaker
  • en dan pas de suiker die wordt toegevoegd? zit dit dan eerder aan de bovenkant of aan de onderkant van de suikergrens

Doux, kan dat nog?

Vroeger was de doux Champagne in Frankrijk heel gangbaar, net als in Duitsland waar de zoete wijnen nog wat langer in de mode waren.  De mode is nu wel om zo droog mogelijk te gaan.

Meer Champagne weetjes? Kijk dan eens hier.