Het op de juiste temperatuur serveren van je wijnen, zowel stil als met bubbels, is wel een belangrijk onderdeel van de hele beleving.
Daarom nu een korte uitleg over wat nu dé beste temperatuur is om de wijnen te schenken. Gelukkig zijn er genoeg tools om je te helpen om wel de juiste temperatuur te bereiken.
Bubbels
Over het algemeen worden mousserende wijnen goed gekoeld gedronken. De flessen worden in de champagnekoeler vol ijs gegooid. Kijk echter wat voor bubbel je echt hebt en als de fles dan toch in de koeler gaat, vul deze dan met water en ijs. Uiteindelijk hoeft het nu ook weer niet zo koud.
7C | Prosecco, Cava |
7C – 8C | eenvoudige Champagnes Crémants |
8C – 9C | Rosé Champagnes |
10C – 12C | Volle Champagnes (Millésime, houtgelagerd) |
Witte en rosé wijnen
De ideale temperatuur voor witte en rosé wijnen, hangt af van de zoetheid van de wijn; zoeter (betekent kouder) en de complexiteit (complexer betekent warmer).
6C | likeurwijnen |
7C – 8C | muscats, lichte likeurwijnen |
9C – 10C | Alsace vendanges tardives Droge witte wijnen lichte rosé wijnen. |
11C -12C | zoete wijnen zoals Vouvray, pinot gris d’Alsace en gewürztraminer. klassieke rosés |
13C – 14C | volle witte wijnen vin jaune( en andere geoxydeerde wijnen) volle rosé wijnen |
15C – 16C | geoxydeerde wijnen |
Rode wijnen
Velen maken de fout om rode wijnen op kamertemperatuur te serveren, want dat staat toch op de fles…. Echter de kamertemperatuur van vroeger is beduidend lager dan onze huidige kamertemperatuur met centrale verwarming. Houd de volgende temperaturen aan voor het beste resultaat
11C – 12C | lichte rode wijnen |
13C – 14C | Beaujolais, Pinot Noir wijnen met minder tanines zoetere rode wijnen zoals Banyuls |
15C – 16C | Bourgognes, Rhône, Loire wat vollere rode wijnen |
17C – 18C | Bordeaux volle rode wijnen port |
Wijn temperatuur te koud?
Als je een wijn te koud serveert, dan vallen de zoete smaken van de wijn weg en blijft er met name zuur over, dit kan zelfs heel erg overdreven worden. Ook zullen de aroma’s wat ingekapseld worden en niet tot hun recht komen.
Wijn temperatuur te warm?
Als je een wijn dan weer te warm serveert, dan overheerst vaak de alcohol en zijn sommige smaken dermate overheersend dat de complexe smaak en subtiele combinatie van de verschillende druivenrassen helemaal aan je voorbij kan gaan. Enige nuance is dan ver te zoeken.
Spelen met serveertemperatuur
Het is dus zaak om je wijn niet of té koud of té warm te serveren. Echter je kunt het ook in je voordeel gebruiken.
- Heb je een wel hele zoete wijn? koel hem dan even.
- Komen de nuances van de mooie witte wijn niet goed naar voren? Warm de wijn dan even op, dit kan door het glas tussen je handen te houden of gewoon de fles niet terug in de koelemmer terug te zetten.
- Heeft die rode wijn wel heel veel tanines? Koel hem dan even, je zult merken dat ook de tanines zich sluiten.
Bij Bubbelsclub hebben we twee tools om je te helpen om de juiste temperatuur te bereiken, de wijnthermometer en de wijnkoeler. Makkelijk en doeltreffend.
Wil je nog meer weetjes over Champagne weten? kijk dan hier.