Clairette en Crémant de Die

Het leuke van mijn “normale” werk als event manager is dat je nog eens ergens komt, en dat was in januari bij een grote beurs in Lyon. Deze keer was Adriaan er gezellig bij, dus hebben we ook de tijd genomen om even naar de Die-regio te gaan, een 170 kilometer verder naar het zuiden in de Rhône regio. Maar ook in januari kan het daar lekker fris zijn hebben we gemerkt. In de zomer is dit ook een geliefde plek voor wandelaars.

Nu eindelijk het antwoord

Jaren geleden is Adriaan al eens naar de Die geweest op vakantie met de kinderen. Aangezien hij toen nog niet zo goed Frans sprak en de oude tandeloze boer, toch wel heel erg binnensmonds sprak, is hem nooit helemaal duidelijk geworden wat nu precies het verschil was tussen Crémant en Clairette de Die. Nu zijn eigen tolk erbij was, wilde hij nog eens terug om het echte verhaal te horen. En dat bleek toch minder eenduidig dan we dachten.

De theorie; Clairette vs Crémant

Ook al weten wij vrij veel over bubbels, iedere regio in Frankrijk kan daar toch weer net zo zijn eigen dingetje van hebben gemaakt. En dat is zeker het geval in de Die. Waar eigenlijk altijd wordt gezegd dat de Clairette de Die gemaakt wordt volgens de Méthode Ancestrale en de Crémant volgens de Méthode Traditionelle, blijkt hier toch nog wel wat nuance in te zitten.

De standaard Clairette de Die moet minimaal 75% Muscat Blanc bevatten en maximaal 25% Clairette Blanche, wat het dan wel weer bijzonder maakt dat je je wijn noemt naar de druif die er het minst in zit.

De standaard Crémant de Die moet bestaan uit minimaal 55% Clairette Blanche, Aligoté (tussen 10 en 40%) en Muscat Blanc (5 tot 10%).

De praktijk; Clairette vs Crémant

De Clairette de Die zijn over het algemeen goed zoete wijnen met een 55-60 gram restsuiker per liter. Dus geweldig als een dessertwijn. Ik kreeg zelf een aantal keren een visioen van een worteltaart bij de Clairette omdat het kruidige van de Muscat het geweldig zal doen naast kaneel in de worteltaart zoals wij hem maken. De Crémant daarentegen is goed droog. In sommige gevallen vonden we het zelfs wat onaangenaam droog.

Maar ja als je nu een wijn maakt volgens de Méthode Traditionelle (dus dan zou je zeggen Crémant), met alleen de Clairette druif? Dan blijkt dit dus toch ineens een Clairette de Die te heten… Verwarring alom dus. Dus in dit geval als je wilt weten wat je echt gaat proeven… vraag ernaar. Welke druiven zitten erin? Welke méthode wordt gebruikt? En hoeveel restsuiker hou je dan over?

Waar moet je heen in de Die?

De Die is al niet een erg groot gebied om mee te beginnen, maar daarbinnen is het aantal onafhankelijke wijnboeren ook nog best klein. In de Die is namelijk een vergelijkbaar probleem als in veel andere wijngebieden… de kinderen van de wijnboeren willen het bedrijf van hun ouders niet overnemen, omdat ze ook wel zien hoe hard werken het is en niet met een zeker resultaat. Hierdoor worden veel wijngaarden uiteindelijk opgekocht door grotere wijnhuizen. Extra reden dus om de kleinere huizen te steunen.

Op onze ronde door de Die werden wij het meest blij van de wijnen van Anna Decorse. Deze dame heeft een tijd in Nederland gewoond en spreekt dus ook gewoon nog goed Nederlands, maar heeft daarnaast haar eigenwijze kijk op wijnen maken. Een Clairette de Die maken volgens Méthode Traditionelle met alleen Clairette Blanche..omdat je Aligoté geen leuke druif vind en deze dus ook niet hebt staan. Wij houden ervan. Daarnaast is de route naar het dorpje Barsac helemaal de moeite waard! Van hun 14 hectare maken ze in ieder geval ook nog lekkere stille wijnen en druivensappen, maar die moet je bij haar zelf gaan proeven.

Laat je in ieder geval verrassen door de mooie wijnen van Anna, wij hebben op dit moment nog de Clairette Brut (droog) en de Clairette Tradition (zoet).