vier flutes champagne tegen wazige achtergrond

Champagne en Corona

Vandaag las ik 2 verschillende artikelen over Champagne en Corona. De een (dit bericht van NU.nl)zegt dat er een Champagnetekort komt en dat je dus nu goed moet inslaan. In een ander artikel wordt er wel weer een ander beeld gegeven, namelijk dat 2021 een topjaar wordt voor Champagne. De grote vraag wat is er nu allemaal waar. Vandaar dat we hierbij wat feiten op een rijtje zetten voor je.

De AOC

Ieder jaar bepaalt de AOC hoeveel kilo er per hectare geplukt mag worden. Ter vergelijking in 2019 was dit 10.500 kg, in 2020 vanwege Corona was dit vastgesteld op 8.000 kg en voor 2021 is dit weer opgehoogd naar 10.000 kg.

Het weer

Het klinkt natuurlijk hardstikke mooi dat ze dit jaar weer meer mógen plukken, echter vooralsnog is dit een heel slecht jaar. Aan de ene kant is er in het voorjaar toen de bloemknopjes al uit waren, vorst geweest. Hierdoor zijn veel knoppen van met name de Chardonnay, want die bloeit lekker vroeg, kapot gevroren. En helaas geen bloemen dan ook geen druiven. Vervolgens hebben bepaalde delen van de Champagne last gehad van hevige hagelbuien. Kleine bloemen en druiventrosjes hebben hierdoor weer een enorme optater gehad en voor sommige wijnboeren was het seizoen toen al grootendeels voorbij omdat het meeste van hun planten kapot waren.

En tsja toen.. niet alleen wij hebben een slechte en natte zomer, ook de wijnboeren in de Champagne hebben dit. Aan de ene kant hoef je zo niet bang te zijn dat je planten uitdrogen, maar bij zoveel vocht komt er een ander probleem kijken, meeldauw. Een schimmel die de druivenbladeren aantast, waardoor de jonge druiventrosjes vol in de zon komen te zitten, maar ook de druiven zelf aantast, door deze geheel of gedeeltelijk te verdrogen. Wederom slechts nieuws voor de wijnboeren dus. Bij onze wijnboeren vragen we dan na wat het effect hiervan is voor hun oogsten. En dat is een verwacht verlies van 30% tot 70% van hun oogst.. en de pluk moet nog beginnen. De pluk zal dit jaar rond medio september beginnen. Het zijn dus oprecht moeilijke tijden voor de wijnboeren.

Andere problemen

In de artikelen wordt aangehaald dat er door Corona, zeker voor de grote huizen nog wat extra problemen bij zijn gekomen. De eerste.. ze hebben hun caves een paar maanden moeten sluiten vanwege Corona, hierdoor loopt de productie (dwz remouage, degorgement etc ) achter, waardoor ze niet meer aan de leveringen kunnen voldoen. Daarnaast zijn er ook problemen met de levering van Champagneflessen, want ook deze fabrieken hebben stilgelegen.

Ook is er ondertussen een groot tekort gekomen aan zaken als labels, coiffes (die beschermhoezen over de dop), capsules en muselets. Dus wijnboeren hebben vaak nog wel wijnen op voorraad liggen, maar kunne deze niet afmaken omdat ze er geen label op kunnen zetten.

Wel of geen stress?

Eigenlijk kunnen we daar alleen maar op zeggen.. nee hoor stress is nog niet nodig. En waarom dan wel niet?

  1. Champagne moet minimaal 15 maanden sur lie liggen. Bij veel champagne huizen is dit langer. We drinken nu dus nog de flessen van 2017, 2018, 2019. Als je een favoriet merk hebt, kan het wel een goed idee zijn om nu wat meer in te kopen omdat volgend jaar de prijzen wel eens kunnen stijgen.
  2. Champagnes van kleinere wijnboeren. De lagere opbrengsten van dit jaar vanwege het weer zullen naar alle waarschijnlijkheid meer de grotere wijnhuizen treffen. Veel kleinere wijnhuizen verkopen namelijk een deel van hun oogst aan de grote wijnhuizen. Als zij minder opbrengst hebben, kunnen ze ook minder verkopen. Ook hebben de kleinere wijnboeren, tijdens de lockdown, nog wel gewoon door kunnen werken in hun caves, dus daar zijn ook minder tekorten.
  3. Aanwezige voorraad. Bij de Bubbelsclub hebben we nog voldoende voorraad dus wij voorzien nog geen grote problemen voor dit jaar. Maar ook wij hebben afgelopen jaar gemerkt dat mensen meer budget hebben voor de echt goede dingen in het leven en het ook vaker vieren met een lekker glas bubbels..

Waarom dan toch deze stress vanuit de grote Champagnehuizen?

En ja dit is uiteraard niet een wet van meden en perzen, maar veel van de grote Champagnehuizen moeten het juist hebben van de verkopen in de horeca. En die hebben redelijk stil gelegen. Veel van de kleinere wijnhuizen verkopen standaard al meer lokaal, aan buren en toevallige voorbijgangers. Zaken die eigenlijk veelal zijn doorgegaan. Hierbij hebben we ook gehoord dat bij sommige kleinere wijnboeren sommige producten zelfs veel sneller gingen en ze nu dus een “rupture du stock” hebben. Met andere woorden we moeten weer even wachten op de volgende batch voor de degorgement.