schilderij van napoleon bonaparte op een paard

Het ontstaan van sabreren

Sabreren= het met een sabel afslaan van de kurk van de Champagnefles.

Er bestaan vele verhalen over hoe dit ooit ontstaan is, maar een ding is zeker, het ziet er bijzonder uit. Als je meer wilt weten over hoe je zelf veilig een fles kunt sabreren, kijk dan bij onze tips.

Ontstaan

Napoleon (1769-1821) was een groot Champagne liefhebber en voor elke veldslag werd er in de Champagne voldoende bubbels ingeslagen om elke dag met de officieren op een overwinning te proosten. De legers waren toentertijd nog aanzienlijk en het aantal officieren was dat daardoor dus ook. En de Champagneboeren deden goede zaken als de voorraad weer moest worden aangevuld.

In 1812 is Napoleon met een Grand Armée van 650.000 soldaten richting Rusland vertrokken onder andere omdat hij beledigd was dat tsaar Alexander hem weigerde zijn zus ten huwelijk te schenken. In Smolensk komt het in 1812 tot een groots handgemeen tussen de legers van de beide stijdlustige types.

Naar verluid is hier de eerste fles Champagne gesabreerd. Maar dan komt het interessante, er zijn namelijk twee versies van de historie;

De Franse versie

De franse versie luidt dat de Franse Dragonders (cavaleristen) de sabel ter hand namen om een overwinning te vieren. Let er wel op dat bij het sabreren uiteraard nooit de scherpe kant van de sabel werd gebruikt; deze heb je namelijk nodig voor de strijd.

De Kozakken versie

Een andere versie (origine onbekend) zegt dat de Kozakken uit het huurleger van de Tsaar beslag hebben gelegd op een van de ossenwagens met Champagne. Zij zouden de flessen, al rijdend op hun paarden, in het aangezicht van de Franse legers met de sabel hebben geopend.

Nog meer versies

Het is ons nog niet duidelijk welke versie nu de juiste is; de uitvinder zou in theorie zelfs een Nederlander in het Franse leger geweest kunnen zijn…. Wel is het uit de overlevering duidelijk geworden dat het sabreren in 1812 in Smolensk is begonnen. Persoonlijk vind ik de kozakken variant het leukst, maar ja of deze daarmee dan gelijk waar is.

Ook bestaat het verhaal dat de officieren weigerden te wachten op iemand met een kurkentrekker (toentertijd zat er nog een “normale” wijnkurk op de fles) en dat ze toen met de sabel de fles openden.

Wat ook waar is, het is wel een heel spectaculair gezicht. En bekijk ook dit artikel om te zien hoe je zelf kunt sabreren.