afbeelding met links kleine bubbels en rechts grote bubbels

Grove of fijne bubbels

Wij vroegen het ons ook al even af, hoe kan het dat de ene Champagne een hele grote bubbel heeft, terwijl de anders juist een hele fijne mousse heeft? Er gaan allerlei verschillende mogelijkheden door je hoofd, maar wat is nu het echte antwoord?

Het proces van de bubbels

Om de bubbels in de fles te krijgen wordt tijdens de tweede vergisting suiker en gist omgezet in CO2 (maw bubbels). Volgens onderzoek is de grootte van de bubbel mede afhankelijk van de snelheid en de temperatuur bij de tweede vergisting.

Gaat dit langzaam en met een constante temperatuur, dan is de kans op een kleine bubbel vele malen groter. Ook heeft de gist die gebruikt wordt voor de tweede vergisting invloed op de mousse in je glas later.

Het glas

Een tweede belangrijk onderdeel voor de bubbel is het glas.

  • Het glas moet schoon zijn, en dan bedoelen we gewassen met alleen maar warm water en geen zeep, want dat kan weer een nadelig effect op de bubbels hebben. De vaatwasser laat ook zeepresten achter, dus leer je aan om je Champagne flutes met de hand af te wassen.
  • Het glas moet een mousseerpunt hebben, dit is een kleine oneffenheid in het glas waar vandaan alle bubbels komen. Je kunt dit ook duidelijk zien als je de Champagne inschenkt.
  • Het glas moet niet te breed zijn. Ook al zien die coupes er wellicht erg feestelijk uit, de brede glazen zorgen er ook voor dat er wel een erg groot bubbeloppervlakte is. Hierdoor warmt de Champagne niet alleen sneller op, de oppervlakte is veel groter waardoor de bubbels sneller kunnen verdwijnen.

Bubbels per glas

Er is onderzoek geweest naar het aantal bubbels per glas. En de schattingen liggen tussen de 1.000.000 en 2.000.000 bubbels per glas. Deze zorgen niet alleen voor het feestelijke gevoel, ook zorgt ieder bubbel die openbarst ervoor dat het aroma goed bij je aankomt, waardoor je nog meer van een heerlijke glas kunt genieten.

Bubbels proeven

Bij de traditionele 3 stappen bij wijnproeven, kijken- ruiken- proeven, hebben wij hier bij bubbels een 4e aan toegevoegd, het luisteren. Niets is mooier dan luisteren naar de bubbels in het glas. Ok het proeven erna. Leer jezelf aan om bij een glas bubbels ook even te luisteren. Dat geeft direct de gelegenheid dat de eerste heftige bubbels even wat rustiger worden, waardoor het ruiken en proeven ook een stuk aangenamer is. Je hebt dan namelijk niet de explosie van bubbels in je neus en mond.