Er zijn vele manieren om die bubbels in de fles te krijgen, en hoewel wij uiteraard onze voorkeur hebben, heeft iedere methode toch ook wel weer zijn voordelen. Hierbij noemen we een paar belangrijke/bijzondere.
Huis tuin en keuken CO2
Jazeker het is mogelijk om met een kidde (je weet wel zo’n slagroomspuit met patronen) of een Sodastream bubbels aan je wijn toe te voegen. Met de slagroomspuit? hierbij gebruik je 2 patronen, giet de gekoelde witte wijn in de kidde, en vervolgens spuit je de bubbels in het glas. Het grote nadeel hierbij is dat dit best een schuimige wijn geeft en dat dit effect ook wel weer snel weg is.
Met de Sodastream; als je er bubbels mee in water krijgt, waarom dan niet in wijn? Hoe je dit doet? Doe de gekoelde wijn in de sodastream-fles en druk op de knop voor de bubbels. Het grote voordeel is dat je toch wel wat kunt variëren in de grootte van de bubbel. Het nadeel is dan toch wel het schoonmaken van het apparaat als je klaar bent, tenzij je een licht wijnsmaak in je water geen probleem vindt.
Méthode gazéfiée
Eigenlijk is de méthode gazéfiée hetzelfde als de huis-tuin-en keuken methode, er wordt namelijk gewoon CO2 toegevoegd aan de wijn, maar dan wel op iets grotere schaal dan met de kidde of Sodastream. Dit wordt vaker gebruikt bij het maken van Duitse Schaumwein of Perlwein. Dit is eigenlijk net als wat ze doen bij limonade. Grote voordeel van deze methode is wel dat het snel te realiseren is. De wijnen zijn niet complex en het is een licht bubbeltje.
Méthode Charmat, Martinotti, Metodo Italiano, Méthode cuve close en tankmethode
Dit zijn allemaal benamingen voor hetzelfde proces. Deze methode is bedacht door Eugène Charmat. Hierbij vindt de eerste vergisting (de vergisting waarbij je alcohol produceert) plaats in een roestvrijstalen vat waarbij het deksel van de roestvrijstalen tank open blijft staan en zo de CO2 die hierbij geproduceerd wordt weg kan. Vervolgens wordt deze wijn in een druktank gedaan en wordt er gist en suiker toegevoegd. Zo ontstaat de bubbel in de wijn. Dan wordt de wijn gefilterd (onder druk ook uiteraard) en vervolgens wordt deze op de fles gedaan. De méthode Charmat wordt gebruikt voor Prosecco en ook in Duitsland bij Sekt
Transvasiermethode
Dat is nog eens een hele mond vol… transvasiermethode oftewel op z’n Duits Transvasierverfahren. Deze lijkt in eerste instantie best op de méthode traditionelle (de methode voor Champagne, Cava en Cremant) maar met toch wel één heel groot verschil; na de tweede fermentatie op de fles vindt nog de dégorgement plaats om het gist uit de fles te halen. Gebeurt dit bij de méthode traditionelle fles voor fles, bij de transvasiermethode worden de flessen onder druk in een tank gestort en wordt de wijn gefilterd. De flessen worden gespoeld en dan gaat de bubbelwijn weer terug in de fles. Eventueel verlies van bubbels wordt gecompenseerd door er weer wat CO2 bij te doen. Deze methode wordt gebruikt in Duitsland bij de productie van sekt.
Méthode traditionelle
Hier hebben we al eerder een uitgebreid artikel aan gewijd met de verschillende stappen in dit proces, dus we gaan ze hier niet allemaal herhalen. Chamapgne, Cava en Crémant maar ook de Italiaanse Franciacorta en de betere Sekt worden volgens de méthode traditionelle gemaakt.
Tot 1994 werd ook de term Méthode Champenoise gebruikt. Maar hierdoor dachten mensen dat ze te maken hadden met een Champagne en dat was vaak geenszins het geval. De Europese Unie heeft toen op aandringen van de AOC Champagne beslist dat Méthode Champenoise niet meer gebruikt mag worden en er alleen maar gesproken mag worden over Méthode Traditionelle.
De bubbels die volgens de Méthode Traditionelle zijn gemaakt, zijn zeer gevarieerd. Afhankelijk van regio, terroir, druiven, wijnmaker, periode sur lie, krijg je hele verschillende wijnen, maar o zo lekker.
Méthode Ancestrale
De laatste die we in dit rijtje nog willen benoemen is de wel Méthode Ancestrale, oftewel de voorouderlijke methode. Ook hier hebben zijn we al eens uitgebreide op ingegaan. Maar het belangrijkste is wel dat de eerste vergisting wordt onderbroken door de temperatuur van de wijn omlaag te brengen. Vervolgens wordt de wijn gebotteld en gaat de temperatuur omhoog. De eerste vergisting gaat dan door, maar tegelijkertijd wordt de CO2 die hierbij vrij komt, in de fles behouden. Deze eerste vergisting levert dan dus ook gelijk de bubbels. Vaak blijven deze wijnen fruitiger en kunnen ze lager in alcohol zijn.