Hebben we eerder al het recept voor avocado met mosterdzaad en mangomayonaise gedeeld, deze keer, wederom uit het boek de Smaak van Sawa, deze hippe variant op babi ketjap. Deze keer met een kleine twist. Het originele recept is met een sereholie, deze hebben we vervangen door een sesamolie. Doe hier een glas van de Entre 2 mers bij, niet te versmaden.
Zelf aan de slag met de babi ketjap carpaccio
Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gram varkenshaas
citroenbasilicum
marinade: 1 ui
marinade: 3 teentjes knoflook
marinade : 10 cm verse gember
marinade: 1 limoen (onbespoten)
marinade: 3 daun djeroek poeroet (citroenblaadjes)
marinade: 400 ml ketjap manis (zoete ketjap)
salade: 3 bospenen
salade: 1/2 komkommer
salade:1/2 rode ui
salade: 1 teentje knoflook
salade: 1 rode rawit peper (of spaanse peper)
salade: 1 cm verse gember
salade: 25 gram tauge
salade: 5 takjes bleekselderij
salade: 2 daun djeroek poeroet (citroenblaadjes)
dressing: 1 el sesamolie
dressing: 1 el limoensap
Bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 65C.
- Voor de marinade; pel en snipper de ui en knoflook. Schil de gember en snij deze fijn. Halveer de limoen en pers het sap uit. Doe hierbij de 400 ml ketjap manis en roer alles goed door.
- Leg de varkenshaas (in zijn geheel) in een ovenschaal en schenk hierover de marinade. Zet de schaal in het midden van de oven en laat in ca 45 minuten garen. Af en toe bedruipen met de marinade.
- Haal de varkenshaas uit de oven en laat deze afkoelen.
- Snij voor de salade de wortel in dunne reepjes. Ontdoe de komkommer van de zaadlijsten en snij deze ook in dunne reepjes. Halveer de rode ui en snij deze in halve ringen. Snij de puntjes van de taugé e pluk de blaadjes van de bleekselderij en hak de steeltjes fijn.
- Pel de knoflook en hak het fijn. Snij het pepertje ook fijn. Schil de gember en snijd ook deze fijn. Haal de nerf uit de citroenblaadjes en snij het blad heel fijn.
- Meng de ingrediënten voor de salade door elkaar en voeg evt wat zout toe.
- Meng de sesamolie en limoensap voor de dressing.
- Snij de varkenshaas in flinterdunne plakjes. Leg deze plakjes a la carpaccio op het boord. Doe wat van de salade in het midden op het bord. besprenkel met de dressing en maak af met de blaadjes citroenbasilicum. Evt kun je hier ook nog wat van de heel fijn gesneden limoenschil overheen doen.
- De entre 2 mers doet het hier heerlijk bij aangezien deze aan deze ene kant iets fris heeft van de Sauvignon Blanc druif en aan de andere kant dankzij de muscadelle die goed kan naast het vettige en het pittige.