Assemblage; een term die wordt gebruikt bij het samenstellen van een product uit verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld het assembleren van een fiets uit wielen, een frame, een stuur, een zadel en uiteraard een fietsbel. Maar wat wordt er dan bedoeld met assembleren bij Champagne?
Assemblage van druiven
In de Champagne mogen 3 druifsoorten worden gebruikt: Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay. Officieel zijn dit er 7, echter de andere 4 soorten (Gamay, Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier) bestrijken samen nog geen 1% van het bebouwde oppervlak, dus laten we deze hierbij buiten beschouwing. Deze wijnen worden afzonderlijk gevinifieerd; dat wil zeggen dat er een stille wijn van wordt gemaakt.
Assemblage van percelen
De meeste wijnboeren hebben verschillende perceeltjes waarop hun druiven worden verbouwd; ook al is het wellicht wel dezelfde druif op deze verschillende percelen, sommige wijnmakers vinifiëren deze perceeltjes ook nog eens apart. Vraag je je wellicht af, waarom hebben ze nu zoveel verschillende kleien stukjes land? Dit heeft te maken met de eerste wijnmakers die na hun dood het land aan hun kinderen nalieten, dus dan moet het worden opgedeeld. De volgende generatie kwam en dan moest het weer gedeeld worden. Af en toe is er de gelegenheid om nog een stukje land aan te kopen en voor je het weet heb je kleine velden in verschillende dorpen.
Assemblage van jaargangen
Ook mogen Champagnemakers om te komen tot een constante smaak van hun Champagnes verschillende jaargangen mengen. (daarom zie je op de meeste flessen geen jaartal staan, behalve dan bij millésimes).
Bij het assembleren worden de verschillende wijnen van de druifsoorten, maar ook percelen én de verschillende jaargangen met elkaar gemengd om te komen tot dié smaak die de wijnmaker lekker vindt voor zijn Champagne. Bij de “vaste” Champagnes wordt er getracht om de smaken zo constant mogelijk te houden, zodat je geen verrassingen hebt als je later nog eens dezelfde Champagne koopt. Per jaar kan de assemblage dus wel eens iets afwijken.
Bij de Millésimes kan de wijnmaker wat meer variëren, maar ook hier wordt er vaak wel geassembleerd, maar dan alleen druiven en percelen, voor een Millésime moeten de druiven tenslotte uit het zelfde jaar komen.
Assemblage voor Rosé
In Champagne mag je Rosé op 2 manieren maken. Bij de ene manier krijg je de kleur en uiteraard ook smaak door de velletjes van de blauwe druif even mee te laten weken in de wijn. Deze methode wordt met name veel in de Côte des Bars gebruikt. Over het algemeen houd je dan iets meer fruit in de wijn.
Bij de andere methode, de méthode d’assemblage ook door ons wel de “bruine kroeg methode”genoemd, krijg je de kleur door wat rode wijn toe te voegen aan de witte wijn. Deze méthode zie je meer in de Vallée de la Marne en de Montagne de Reims (het noorden van de Champagne). Deze wijnen kunnen al wel wat meer richting rode wijn gaan en zijn dan ook erg geschikt voor de echte rode wijn drinkers.