AOC Champagne

Hadden we het eerder al over de AOC en wat dat generiek inhoudt voor de Champagne. Nu gaan we graag verder in op deze regels. Het zijn er nogal wat…

Druiven

  • Alleen de volgende druiven mogen gebruikt worden om Champagne te maken: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, pinot gris, arbane, petit meslier. De eerste 3 druivenrassen worden in 99,7% van het beplante oppervlakte gebruikt.
  • Mocht je nu een stukje grond hebben met bijvoorbeeld Pinot Blanc en je moet hier nieuwe planten plaatsen, dan mag dit alleen Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Meunier zij. Je mag op een stukje grond waar eerst Chardonnay stokken stonden geen Pinot Blanc druiven planten.
  • de wijnstokken mogen alleen maar gesnoeid worden volgens
    Royat, Chablis, Guyot of Vallée de la Marne
  • je mag maximaal 8000 stokken per hectare planten
  • je mag de druiven niet besproeien met water (ook niet als het een hele hete zomer is)
  • je moet verplicht wieden

Plukken

  • de druiven moeten met de hand geplukt worden
  • je mag maximaal 19.700 kg per hectare plukken
  • de AOC geeft aan vanaf welke datum je in jouw dorp welke druif mag gaan plukken. Uiteraard mag je wel iets later beginnen om zo te komen tot het juiste suikergehalte voor jouw druiven.

Persen

  • Je kunt verschillende soorten persen gebruiken. Echter per type pers is een max aantal KG dat je per keer in de pers mag doen
  • je mag maximaal 6 keer in 24 uur persen
  • de druiven moeten minimaal 143 gram suiker per liter most hebben
  • de eerste persing – Cuvée – mag maximaal 2050 liter zijn (bij 4000 kg pers)
  • de tweede persing – Taille – mag maximaal 500 liter zijn (bij 4000 kg pers)