Tijd voor weer eens een Champagne weetje en deze keer le Sabrage oftewel het sabreren. Sabrage komt van het woord sabre, het franse woord voor Sabel.
Chambreren vs Sabreren
Sommigen verwarren sabreren wel eens met chambreren, maar dat is weer iets heel anders. Chambreren komt van chambre, franse woord voor kamer. Met chambreren wordt het op kamertemperatuur brengen van de wijn bedoeld. Hierbij nog wel de kanttekeningen dat de huidige kamertemperatuur van 21C – 22C, niet de kamertemperatuur is waar over wordt gesproken. De ideale temperatuur voor een Spaanse Rioja wijn is eerder 13C, een rode Bourgogne is het best bij een 15C en voor een rode Bordeaux hebben we het dan eerder over 17C.
Nu weer even terug naar sabreren, het met een sabel afslaan van de kurk van de fles. Het ziet er altijd erg spectaculair uit, en dat is het natuurlijk ook. Maar als je het “geheim”eenmaal kent, valt het allemaal reuze mee. Hierbij in stappen wat je moet doen:
9 tips bij sabreren
- Zorg ervoor dat de fles bubbels die je gaat sabreren goed gekoeld is.
- Zorg dat je vrij staat en dat er geen mensen, auto’s, dieren of iets anders in het pad staat waar je zo naar toe gaat sabreren. De kurk met een stukje glas hieraan gaat er met hoge snelheid van af, dit komt hard aan.
- Pak een sabel of zwaar mes als je geen sabel hebt (bv vleesmes en geen stress je gebruikt de botte zijde van het mes om te sabreren)
- Haal het folie van de flessenhals af (laat de muselet nog even zitten)
- Zoek de naad op de fles. Een fles is gemaakt van 2 flessenhelften, waar deze 2 flessenhelften bij elkaar komen is een wat zwakkere plek van de fles.
- Leg de fles rustig in je hand met de naad naar boven. Doe hierbij je duim in de holte onderin de fles en je vingers aan de onderkant. Zorg ervoor dat de fles heel ontspannen in je hand kan liggen. Let erop! niet knijpen in de flessen..de fles zal straks stuk gaan op de zwakste plek en als je gaat knijpen.. ben jij dat. Doe eventueel een theedoek om de fles bij je hand, voor het geval dat.
- Ga nu een paar maal met je sabel of mes over de naad tot de opstaande rand net onder de kurk. Op deze manier krijg je even het gevoel
- Doe nogmaals hetzelfde maar nu met overtuiging (niet met kracht!) en je zult zien dat je de kurk met het opstaande randje er af slaat. Sommige mensen denken dat het bij sabreren gaat om de hoeveelheid kracht die je gebruikt, maar dat is het dus niet. We merken ook vaak als we mensen laten sabreren… op het moment dat het de eerste keer niet lukt, we alleen maar zeggen en nu met overtuiging.
- Hou de fles onder een hoek van 45 graden. Als je hem direct rechtop zet, zal het meer schuimen waardoor je kostbare bubbels verspilt.
Veel gehoorde vragen
Komt er dan geen glas in mijn wijn bij het sabreren? Op een fles Champagne zit 6 bar druk (in je autoband ca. 2,5 bar). Hierdoor zal het glas wegschieten en niet in je wijn komen. Dus hier hoef je niet bang voor te zijn.
Kan ik ook met Proscco sabreren? De druk die op de fles zit is erg van belang bij het sabreren. De druk bij prosecco (ca.3 bar) is aanzienlijk lager. Dit omdat prosecco op een andere methode wordt gemaakt; nl als stille wijn waaraan CO2 wordt toegevoegd. Het is dus niet aan te raden om hier mee te sabreren. Met een Crémant of een Cava kan het wel weer, de druk is hier hoger. Zorg er wel voor dat je de fles altijd goed gekoeld hebt.
Kan ik bij jullie sabreren? Jazeker, bij veel proeverijen en feesten sabreren we de flessen samen.
Hoe het dan niet moet….
Geïnteresseerd in meer weetjes over Champagne? kijk dan eens hier.