Maar al te vaak horen we…o jullie houden toch van “Champagne, ik had laatst zo’n lekker Prosecco.” En ja, omdat wij nu eenmaal ook een stukje opvoeding tot ons takenpakket rekenen, hierbij een paar redenen waarom Prosecco (frizzante) NIET hetzelfde is als Champagne.
1. Het Land
Champagne mag alleen Champagne heten als het uit het gebied Champagne in Frankrijk komt.
Prosecco heeft een iets ruimer begrip de DOC variant mag gemaakt worden in de volgende vijf provincies van de regio Veneto (Italië): Treviso , Venice , Vicenza , Padua en Belluno en in de volgende vier provincies van Friuli: Gorizia , Pordenone , Trieste en Udine. De DOCG Prosecco mag alleen gemaakt worden in Conegliano-Valdobbiaden
2. De druif
Voor de Champagne mogen 3 druiven gebruikt worden: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ok, het zijn er eigenlijk 7, maar die laatste 4 tellen dan voor nog geen 1% van de productie mee.
Voor Prosecco wordt de Prosecco druif gebruikt (ja, zo heet deze echt). En omdat de druif nu groter is geworden als type aanduiding wordt steeds vaker de naam Glera gebruikt. Wat dus de echte naam is van de Prosecco druif.
3. De Méthode om de bubbels in de fles te krijgen
Ja, dit is eigenlijk wel een hele belangrijke en ook gelijk de belangrijkste reden voor het prijsverschil tussen Champagne en Prosecco. Waar Champagne gebruik maakt van de Méthode Traditionelle (dat wil zeggen de tweede vergisting op fles), maakt Prosecco gebruik van de tankmethode. Hierbij wordt als de wijn nog in grote roestvrijstalen tanks zit de gist en extra suiker toegevoegd om bubbels aan de wijn toe te voegen.
Waar de méthode traditionelle heel veel doet voor de smaak van de Champagne, doordat de gist gedurende de periode dat deze nog in de fles zit de wijn complexer en voller maakt, gebeurt er buiten het toevoegen van bubbels niet zo heel veel met de Prosecco tijdens dit proces.
Nu zijn er wel Prosecco’s die gemaakt worden volgens de Méthode traditionelle, maar dan is ook ineens de prijs vergelijkbaar aan die van Champagne.
4. De druk
Tijdens de tweede vergisting op de fles wordt er bij een Champagne aardig wat druk opgebouwd, namelijk 6 bar. Ter vergelijk in de gemiddelde autoband zit 2,5 bar. In een Prosecco komt de druk vaak niet hoger dan 3 bar. Wil dit zeker niet zeggen dat bij een Champagne de bubbel groter en nadrukkelijker aanwezig is. Veel Prosecco’s hebben, naar mijn bescheiden mening, juist meer last van grove bubbels, die helaas ook wel weer snel verdwijnen. Dit is ook een van de redenen dat Prosecco wel in een blikje gedaan kan worden, de druk van Champagne is hiervoor te groot
5. Bewaren
Afhankelijk van het soort Champagne kun je deze nog best een tijdje bewaren. Voor Prosecco geldt dit helaas niet. Deze wordt niet beter en is zeker bedoeld om direct te drinken.