We schrijven op deze pagina’s veel over Champagne, het gebied, bewaren, het glas en nog veel meer. Om het je makkelijker te maken, hebben we op deze pagina de 10 belangrijkste weetjes verzameld die je zou moeten weten over Champagne. Zodat jij altijd weet waar je het over hebt, of net kunt doen alsof… En we kunnen je uiteraard alleen maar aanraden om alles lekker op je gemak met een goed glas bubbels erbij te gaan lezen.
Mocht je het deze en nog meer weetjes willen horen en proeven tijdens een Bubbelsproeverij, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.
De weetjes
1. Hoe wordt Champagne gemaakt?; daar begint het eigenlijk allemaal mee, de productie van de Champagne. Hoe krijg je die bubbel in de fles? Welke druiven mag je gebruiken? Wat betekent Grand en Premier Cru? En wat is het verschil met een Cava, Crémant en een prosecco.. We leggen het graag uit in hoe wordt Champagne gemaakt?
2. Het label; Wat staat er allemaal op zo’n label van een Champagnefles en hoe kun je dit het beste lezen? Blanc de Noirs, Grand Cru, het zijn zomaar wat termen die je voorbij ziet komen. We nemen je graag mee in de belangrijkste kenmerken die je op een Champagnelabel vindt, zodat het voor jou geen geheimen meer kent. Een van de belangrijke weetjes om erachter te komen wat je nu lekkere Champagne vindt.
3. Soorten Champagne; sommigen mensen zeggen tegen ons; ik drink altijd Brut, wat vind ik dan lekker? als er Brut op een label staat, wat betekent dat dan? of zegt dat nu net niets. Helaas maar het laatste is net waar. Want een brut Champagne mag bijvoorbeeld tussen 0 en 12 gram restsuiker hebben. Veel blijven proeven dus om te ontdekken wat je lekker vindt. In dit artikel nemen we je mee
4. De flesmaten; er is een fles voor ieder feestje van een demi tot een Nebukadnesar. Kijk snel welke maat het beste bij jouw feestje past. Wij hebben standaard demi-bouteille (375 ml) de gewone fles (750 ml) en Magnums (1500 ml) op voorraad, maar er zijn vele maten meer.
5. De Temperatuur; als een wijn te koud is, houd je voornamelijk de zuren over, is de wijn te warm kan dit weer leiden tot een tekort aan zuren in de wijn waardoor het ook minder lekker is. Ergens tussen 7C en 12C is de ideale temperatuur. Weten wat de beste temperatuur is voor jouw bubbel, check dan dit overzicht. En anders is het uiteraard wel eens leuk om te testen wat er gebeurt met een wijn als je deze juist te veel of te weinig koelt.
Het Champagneglas Lepel in de flessenhals De flessenmaten Een mooie mousse Hoveel suiker?
6. Sabreren van Champagne; een Champagne fles open je met een zucht en geen plop, door de fles te draaien (en niet de kurk). In voor een beetje meer actie? probeer dan eens de fles te sabreren, met onze tips is het in ieder geval veiliger. Of wellicht ook leuk om het verhaal achter sabreren te weten. Dit is wel een van die weetjes waarmee je indruk kunt maken op je vrienden.
7. De Champagnekurk; heb je wel eens goed naar de kurk van Champagne gekeken? Die rare champignon vorm, en dan zien ze er ook nog niet eens allemaal hetzelfde uit. We leggen je graag uit wat de verschillen zijn.
8. Het glas; sommigen zweren bij een coupe a la James Bond films, anderen hebben het liefst een smal en hoog glas. Maar wat is nu het beste glas voor Champagne? Als je het ons vraagt zijn hier een aantal eisen aan; het glas moet niet te dik zijn en het moet een mousseerpunt hebben, waarvandaan de bubbels kunnen starten. En o ja bij voorkeur de glazen niet in de vaatwasser, een beetje achtergebleven sop is funest voor je bubbels. Nog glazen nodig? Bekijk dan onze flutes.
9. Champagne bewaren; we hebben je al heel wat tips gegeven over het koelen, en openen van de flessen. Maar mocht je het nu toch nog even willen bewaren, dat kan natuurlijk ook. Maar niet te lang en maak van elke dag een bubbelsdag. We geven je hier wat meer tips.
10. Lepel in de flessenhals; werkt dat nu wel of juist niet zo’n lepel in de flessenhals. Wij hebben het antwoord en het zal je verbazen…of toch niet. Want wat doet die lepel precies?