Werk in de wijngaard in september

Hét moment waarop we hebben gewacht… de pluk van de druiven. En ook dit is wederom niet zomaar iets. De AOC stelt vele regels aan de wijnboeren ten aanzien van de pluk en vervolgens de vinificatie.

  1. De AOC geeft aan vanaf welke datum er geoogst mag worden. Dit is 100 dagen na de eerste bloemetjes. Uiteraard is het niet zo dat als de AOC zegt dat de startdatum 20 september is, dat iedereen dan direct moet gaan plukken, het is een vanaf-datum. Maar er is ook een datum dat er niet meer geplukt mag worden, dus je moet niet te lang wachten.
  2. Alle druiven moeten met de hand worden geplukt.
  3. De druiven moeten direct na de pluk worden geperst.
  4. De druiven worden gewogen; 4000 kg mag maximaal 25,5 hectoliter cuvée (eerste persing) opleveren.
  5. Na iedere lading dient de ketel gewassen te worden voordat er nieuwe druiven in mogen.

Een hele drukke tijd dus voor de wijnboeren die nu zowel op het land als ook in de cave bezig zijn.