Werk in de wijngaard in juli

En toen was het alweer juli, hoogzomer, ook in de Champagne uiteraard. En dan is het dus tijd voor Palissage….

Wat zouden we moeten zonder die heerlijke Franse woorden? Dan zouden we het gewoon begeleiden van de takken noemen, klinkt lang zo leuk niet.

palissage

Volgens Wikipedia is Palissage: est une technique agricole qui consiste à conduire une plante sur une structure en y attachant ses tiges et ses branches à l’aide de liens, dans le but d’en améliorer la qualité et le rendement.

Oftewel in het Nederlands: een landbouwtechniek waarbij je de plant begeleidt op een structuur/systeem en waarbij je de stammen en de takken vastmaakt met behulp van verbindingen om zodoende de kwaliteit en het rendement te verhogen.

In deze periode blijft het ervoor zorgen dat de druiven genoeg licht krijgen om te groeien, maar ook weer niet zoveel dat ze verbranden.

Daarnaast is het op dit moment zo’n 40C in de Champagne, dus er is ook veel aandacht voor de waterhuishouding van de druivenstokken. Want helaas mogen de druivenplant niet besproeid worden.