Praat als een wijnpro:hout

Hout in wijn? Hoe werkt dat precies? En doen ze dat dan ook met Champagne?

Hoe werkt dat dan?

Bij stille wijnen wordt het wel vaker gedaan, dat de wijn na de alcohol vergisting in eikenhouten vaten wordt gelegd. Hoe lang dat op deze vaten ligt hangt af van een aantal zaken:

  1. het soort eikenhout dat wordt gebruikt. Amerikaans eikenhout is weer sterker van smaak dan Franse
  2. hou oud de vaten zijn; nieuwe vaten geven meer smaak af.
  3. hoe groot de vaten zijn; als er kleinere vaten worden gebruikt, dan komt meer wijn in contact met het hout en kan de smaak opnemen
  4. de mate van toasten; de vaten worden gebrand. De mate waarin dit is gebeurd, bepaalt ook hoeveel hout een wijn kan opnemen.
  5. hoe veel hout de wijnmaker erin wil hebben. Dit is uiteraard een strikt persoonlijke kwestie.

Hoe herken je het?

Het label kan je al een eind op weg helpen. Vaak staan er op een label al smaken als vanille, boter, toast, noten, cederhout, kokosnoot, kaneel, dille, crême brûlée en/of rook. Verder kun je het ook vaak we duidelijk proeven. Mocht je echt nog twijfelen, probeer dan eens een Amerikaanse Chardonnay. Bij Amerikaanse wijnen wordt hout in overvloed toegepast. Ook wordt hierbij gebruik gemaakt van een zak met eikenhouten snippers die als een theezakje in de roestvrijstalen tank wordt gehangen om zo de smaak op te laten nemen. De smaak is er dan wel, maar de romantiek wat minder.

De bekendste unoaked Chardonnay is wel de Chablis. Het grote verschil met de oaked versies is toch wel de frisheid en mineraliteit die de boventoon voert bij deze wijnen. (uiteraard kunnen oaked wijnen ook nog wel wat mineraliteit en frisheid behouden).

En bij Champagne?

Ook bij Champagne worden de stille wijnen op hout gelegd. De Chardonnay wijnen druiven krijgen deze behandeling om het hele strakke eraf te halen. Soms worden de wijnen dan ook nog malolactisch gefermenteerd, waarbij de harde citroenzuren in melkzuren worden omgezet.

Echter je ziet niet vaak Champagnes met een hele duidelijke houtsmaak. Als ze dit wel hebben, worden ze veelal aangeduid met de term Fût de Chêne (eikehouten vat). Wij hebben een Champagne en een Crémant
Fût de Chêne in het assortiment, voor als je dit wilt proberen in een bubbel.