chamapge sebastien daviaux, moyat jaury Guilbaud 2013 met 2 bubbelsstop

Guide des Vins Dussert-Gerber 2021

Er zijn vele wijngidsen en wijnwedstrijden en de Guide des Vins Dusser-Gerber is een bekende. Hoe leuk is het dan dat 2 wijnhuizen die wij voeren 5 hartjes (Coups de Coeur) krijgen. Omdat de tekst in het Frans wellicht niet voor iedereen te begrijpen is, heb ik een vertaling gemaakt. Uiteraard hierbij geprobeerd om niet teveel mijn eigen mening hierin te verwerken….. maar was moeilijk, want ze maken beiden gewoon hele goede wijnen.

Sébastien Daviaux

❤❤❤❤❤ Al 4 generaties zijn het wijnmakers, waarbij iedere generatie heeft bijgedragen aan de evolutie van het wijndomein, en hierbij de authentieke waardes hebben behouden. De Chardonnay is de ziel van het Huis Daviaux, dat gelegen is in het hart van de Côte des Blancs. “Wat ons betreft, zegt Sébastien Daviaux, bleek de oogst van 2019 erg heterogeen te zijn, een gemiddelde opbrengst door de regen, maar hoge suikerwaarden en een goede zuurgraad. De 2019 lijkt ons een veelbelovende vintage en we zullen snel weten of het vintage zal worden op basis van zijn zuurgraad en rijpheid. Dit jaar proeven we de Special F cuvée en de Brut Blanc De Blancs aan in 100% Chardonnay, evenals onze Rosé. ”

Altijd erg mooie wijnen, en we genieten vooral van deze Champagne Blanc De Blancs Special F, 100% Chardonnay, 48 maanden rijping. Deze combineert finesse en structuur, goede rondheid, heerlijk aromatisch, met connotaties van bloemen, wit en gedroogd fruit.

De Extra Brut Blanc De Blancs, is een 100% Chardonnay met 60 maanden rijping in de kelder. Lekker frisse wijn, eigen karakter geurig, fijn en rijk tegelijk met subtiele geuren van fruit en toast. Zeer mooie amberkleurige champagne van mooie amberkleurige kleur, ideaal bij langoustines of een tong met citroen.

Schitterende Brut Grand Cru Blanc De Blancs, een 100% Chardonnay die 48 maanden rijping heeft gehad. Uitstekende wijn, zacht met veel aroma’s en lange afdronk. Tonen van bloemen en brioche, zowel in de neus als in de mond.

Moyat Jaury Guilbaud

❤❤❤❤❤ Van oorsprong is dit een familiehuis van vader en dochters gelegen in het hart van de Côte des Bar. De familie Moyat-Jaury staat aan de oorsprong van de wijngaard. Maar met de komst van Laurent Guilbaud zijn ze begonnen met het maken van hun eigen cuvées vandaar ook de naam van het Champagnehuis Champagne Moyat-Jaury-Guilbaud.

“Onze Champagnes worden gemaakt met respect voor de tradities van onze voorouders en met respect voor de natuur. Dit levert mooie, volle en aromatische Champagnes op. We heten bezoekers van harte welkom in een typisch Champagne decor. In onze gîte kun je genieten van een aangenaam verblijft tussen de Seine en de wijngaarden. Een heerlijke plek voor liefhebbers van natuur en land.

“De oogst van 2019 heeft een uitzonderlijke concentratie aan aroma’s als gevolg van veel zon, warm weer en groteredroogte gedurende de zomerperiode.

De jaargangen die in 2020 te koop zijn: Tradition Brut en Tradition Demi-Sec samengesteld uit Pinot Noir 78% en Chardonnay 22%, de Blanc De Blancs Brut gemaakt van 100% Chardonnay, Rosé de saignée Brut gemaakt van 100% Pinot Noir en de 2013 Vintage Extra Brut 100% Pinot Noir . Elke wijn heeft een geheel eigen identiteit en we raden iedereen om de lekkerste wijn-spijs combinaties met deze wijnen te ontdekken (bij de Bubbelsclub zetten we altijd wat ideetjes bij de wijn, om het je wat makkelijker te maken. )

Een warm welkom door dit charmante stel dat ons deze Champagne Millésime 2013 Extra Brut, 100% Pinot Noir aanbiedt, die het terroir op een authentieke en unieke manier onthult. Een Champagne van lichtgouden kleur, een combinatie van finesse en structuur, met tonen van bloemen van acacia, zeer evenwichtig, intens, rijk en complex in de mond.

De Champagne Brut Tradition, 80% Pinot Noir en 20% Chardonnay, is krachtig en aromatisch, met delicate geuren van peer en walnoot, met een zekere spanning in de mond, mengt structuur en finesse. Een cuvée met een mooie afdronk. Deze wijn is regelmatig een benchmark in zijn categorie.

Deze Blanc De Blancs, een pure Chardonnay, is erg representatief voor zijn druivensoort, met mooie geuren van verse citrusvruchten. Heeft een lichtgele kleur, is complex in de mond met tonen van gedroogde bessen en roos. Een zeer verleidelijke wijn door zijn structuur van ‘aroma’s en zijn delicate mousse, die we u zowel aanbevelen bij kleine stukjes zeeduivel met venkel als bij een amandel- en koffiemeringue.

Een verleidelijke Demi-Sec, gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay. Deze wijn heeft een eigen persoonlijkheid, met in de neus gedroogd fruit, alles subtiel, met een mooie afdronk en goede mousse.

Prachtige Brut Rosé, van 100% Pinot Noir, die in 2017 in Lyon de gouden medaille won. De wijn wordt geproduceerd met behulp van de zogenaamde “bleeding” skin (maceration) methode. Ze heeft een diepe kleur, met in de neus neus framboos en pruim. Een geweldige combinatie van elegantie en vinositeit (vineus), fijn zuur, en mooie mousse. Ideaal naast kalfslever of een clafoutis met druiven.

Allebei de huizen proeven?

We kunnen ons voorstellen dat je enthousiast bent geworden van deze omschrijvingen van de Champagnes. Wil je ze allebei proeven? Bestel dan nog snel een van de laatste 2013 pakketten. Hierbij ontvang je van beide huizen een Millésime. Wees snel want we hebben er nog maar een paar,