Gerookte zalm met mierikswortelsaus

Wat is er lekker dan vers gerookte zalm? Zoals je wellicht weet kun je je via de whatsapp groep aanmelden zodat je een berichtje krijgt als de roker weer aangaat en je je zalm kunt reserveren. Maar als deze dan nog lauwwarm is, doe hier dan een mooie salade en wat stokbrood bij en deze heerlijke mierikswortelsaus (eigen recept Adriaan).

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 granny smith appel

  • 125 ml droge witte wijn

  • 1,5 – 2 eetlepel fijngeraspte mierikswortel (potje)

  • 2 eetlepels mayonaise

  • 2 eetlepels crême fraîche

  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Schil de appel en snij deze in stukjes.
  • Doe de appel samen met de witte wijn in een pannetje. Zet deze op een middelhoog vuur met een deksel op de pan. Kook deze in ca 6 minuten gaar. De appel moet zacht worden, maar hoeft geen appelmoes te worden.
  • Giet de appel af en laat het even afkoelen. Maak met een vork de appel een beetje kleiner (geen moes, eerder compote structuur).
  • Doe bij dit appelmengsel de mayonaise, crême fraîche, mierikswortel en peper en zout naar smaak.
  • Goed doorroeren en klaar… genieten maar. Uiteraard kun je de witte wijn prima gebruiken om te drinken naast de zalm. Eet smakelijk