Chardonnay; fris of hout?

Het is lekker weer, tijd dus voor een heerlijke frisse bubbel op het terras. En als je het mij vraagt tijd voor een heerlijk frisse Chardonnay.

Een Chardonnay? Maar die heeft toch altijd dat romige, hoor ik je denken. Ja en nee. Veel Franse en Amerikaanse Chardonnay wijnen worden gedurende korte of langere tijd in eikenhouten vaten gedaan om daar te rijpen. Dit geeft dan die volle romige smaak, ook vaak vanille genoemd.

Echter, als je een Chardonnay wijnt neemt zonder hout, denk hierbij bijvoorbeeld aan een Chablis, dan is het een heerlijke frisse wijn met een aangenaam zuurtje. En zo is het ook precies zo met bubbels. Met het grote verschil dat de meeste Champagnes geen gebruik maken van eikenhouten vaten tijdens het proces.

Bij Bubbelsclub hebben we echter naast onze Chardonnay bubbels zonder hout ook een Chardonnay waarbij wel duidelijk de houtsmaak te proeven is; de Fût de Chêne van Pierre Pinard. Proef eens wat er gebeurt als je deze bubbels drinkt bij een gerookte zalm…..heerlijk.