Activiteiten

In de regio zijn veel activiteiten te doen, naast Champagne proeven en lekker eten uiteraard.

Activiteiten in Epernay

Zeg je Champagne, zeggen mensen al vaak Reims en Epernay. Met 25.000 inwoners is Epernay het kleinere broertje van Reims, en hierdoor ook lekker overzichtelijk. Epernay ligt letterlijk tussen de wijngaarden en dat is uiteindelijk waar we voor komen. Als je vanuit Reims Epernay binnenrijdt tussen de wijngaarden, krijg je al gelijk het gevoel dat je hier goed zit.

Epernay is de “kelder”van de meeste grote huizen en volgens het bord aan het begin van de Avenue de Champagne… de Champagnehoofdstad. De Champagnes worden sur lie gelegd in gebouwen in de stad, maar ook zeker ook in de uitgehakte grotten in de buurt. De Office de Tourisme ( Avenue de Champagne nr 7) heeft een 40 minuten -wandelroute langs alle highlights van Epernay opgezet. Lekker begin zo.

De Avenue de Champagne
Op slechts 300 meter van het appartement begint de wereldberoemde Avenue de Champagne in Epernay waar je een bezoek kunt brengen aan Moët & Chandon (nr 20), Perrier-Jouet (nr 28), Collard-Picard (nr 15), Esterlin ( nr 25), De Venoge (nr 33), Paul-Etienne Saint Germain (nr 51). Let op, ook al staat er soms op de website dat ze open zijn… dat is niet altijd het geval.

Le “Ballon”
Eigenlijk niet te missen de ballon. Wederom dichtbij, mag je voor 12 euro per persoon in de ballon en kun je op 150 meter hoogte genieten van een 360 graden uitzicht over Epernay en de wijnvelden.

Fietsen
Bij de Office de tourisme zijn elektrische fietsen te huur, waarmee je op de fiets het gebied kunt gaan ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar Äy (Grand Cru) op ca 11 kilometer afstand of Chouilly (Grand Cru) op nog geen 6 kilometer. Let wel op.. Fransen en fietsers is niet altijd een gelukkige combinatie.

Het treintje van Mercier
Bij Champagnehuis Mercier kun je met een treintje een deel van de 18 kilometer lange caves bezoeken. Heerlijk relaxed, uiteraard lekker koel en achteraf ook nog met een glaasje bubbels. Zeker de moeite waard. Let op, je moet wel van tevoren reserveren. Het beste kun je dit doen door even langs te lopen, de website heeft geregeld kuren.

Activiteiten in Reims

Reims ligt op circa 20 kilometer van Epernay. Nu is het sowieso al wel echt een grotere stad met veel bezienswaardigheden, 185.000 inwoners en de universiteit van Reims met de wijn en Champagne opleiding. Er is heel veel te zien en dus zeker wel een dagtrip waard. Er zijn vele websites die leuke tips geven om te doen, zoals the crazy tourist, the culture trip en voyagetips. Ook kun je de app idVizit downloaden voor leuke ideeën. (deze app werkt overigens voor heel veel steden en dorpen).

Cathédrale Notre Dame de Reims
Een geweldig gebouw in gothische stijl. En de plek waar de vroegere Franse koningen werden gekroond.

Palais du Tau
Dit ligt naast de Kathedraal en was een belangrijk onderdeel bij de kroningen vroeger. Uitgebreide collectie aan tapijten, standbeelden en relikwieën.

Avenue de Champagne in Reims
Alle grote huizen hebben hier wel een vestiging. Bij velen kun je wel langskomen, maar let er op dit is veelal alleen op afspraak en tegen betaling. Uiteraard wel een must-do in Reims.

Activiteiten in Châlons-en-Champagne

Voor wie nog een dagtochtje wil, denk dan eens aan Châlons-en-Champagne. Op ca 36 kilometer ten oosten van Epernay ligt de hoofdstad van de Marne. Met 45000 inwoners aanzienlijk kleiner dan Reims, maar wel interessant voor een halve-dagtocht. De vakwerkhuisjes in het centrum van de stad, en uiteraard weer een kerk hier en daar. En op de terugweg, ga dan langs bij Christophe Martin in Oiry (onze Clubhouse Champagne). Wel even bellen van te voren.

Cathédral Saint Eienne de Chalons
Door Louis XIV geroemd als mooiste Kathedraal. Of het de mooiste is geen idee, maar voor wie dol is op Gotische gebouwen en gebrandschilderde ramen …

Caves van Joseph Perrier
Breng een bezoek aan de 3 kilometer lange caves van Joseph Perrier. Heerlijk om te doen op een hete dag aangezien het hier constant 11C is.

Vakwerkhuisjes
In het centrum met de terrasjes, ook de bekende vakwerkhuisjes.