Tarbot en papilotte

geplaatst in: Algemeen, Recept | 0

Een heerlijk delicaat gerecht dat uitstekend smaakt met bijvoorbeeld de Blanc de Blancs.

Ingredienten (voor 4 personen)tarbot

  • 1 tarbot (ca 1 kg)
  • 1 fles Blanc de Blancs
  • 2 middelgrote wortelen
  • 1 hart van selderij
  • 1 kleine raap
  • 1 prei (gebruik alleen het wit)
  • 80 gr haricots verts
  • aluminiumfolie

Voor de saus:

  • 2 sjalotjes
  • ca 15-20 cl Champagne (mag uiteraard ook een witte bourgogne zijn, voor wie de Champagne liever in zijn glas houdt)
  • 20 cl creme fraiche
  • 120 gram zachte boter
  • peper en zout
  • cayennepeper

Bereiding

Vraag bij de aanschaf van de tarbot al aan uw visboer om hier 8 mooie filets van te maken.

Schil de wortelen, en was de selderij en prei, en snijd deze in juliennereepjes. Spoel de haricots verts af onder koud water en haal de uiteinde alsook de draad eraf en snij ze vervolgens in de lengte doormidden.

Smelt 20 gram boter in een braadpan op een laag vuur en voeg de groentes toe. Haal deze na 5 minuten braden (geregeld omscheppen) van het vuur. Voeg tenslotte peper en zout toe. Haal de groente uit de pan en bewaar het vocht van de groentes.

Schil de sjalotjes en hak deze fijn.  Doe 10 gram boter in de pan en laat op een zacht vuur gedurende 2-3 minuten de sjalotjes zacht worden. Voeg nu de wijn/Champagne toe en het groentevocht. Zet de pan op een halfhoog vuur, en laat de saus indikken (de helft), wel blijven roeren.

Verwarm de over voor op  210 °C.

Scheur 4 stukken van het aluminiumfolie af (groot genoeg uiteraard om de papilottes te maken)

Plaats in het midden van ieder vel 2 tarbot files (met wat zoout en peper). Voeg eventueel ook nog een beetje cayennepeper toe en 2 lepels van de groentes. Sluit de papilottes, zorg er wel voor dat je de pakketjes niet te stevig inpakt zodat er nog wat ruimte overblijft voor de vis om te garen.

Plaats de pakketjes op het rooster in het midden van de oven en laat het 7 minuten garen.

Bereiding van de saus:

Voeg aan de eerder gemaakte reductie de 20 cl creme fraiche toe en roer dit goed door elkaar. Breng alles aan de kook, haal het van het vuur en voeg het restant van de boter (90 gram) in kleine stukjes gesneden toe. Meng dit alles met een garde door elkaar en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Doe vervolgens op de voorverwarmde borden een beetje van de zojuist gemaakte saus en plaats hierop voorzichtig de inhoud van een pakketje uit de oven. Maak het eventueel nog af met een takje dille en eet smakelijk!

Wederom een heerlijke gerecht met Champagne, zowel in het glas als in het gerecht.

Laat een reactie achter