Marcillac blanc domaine laurens

Ratafia

We hebben het al even in ons assortiment, maar wat is het precies…Ratafia?

In onze optiek kun je het het beste omschrijven als het Franse antwoord op port, al zijn er zeker een paar grote verschillen.

Het product

  1. Port is versterkte wijn. Ratafia is een versterkt druivenmost (dus voor de alcohol vergisting)
  2. Bij Ratafia gebruik je eau de vie op basis van fruit, die niet per definitie neutraal van smaak hoeft te zijn, en dus ook heel wat aan het eindproduct kan toevoegen.

Deze eau de vie wordt binnen zes uur na het persen van de druiven toegevoegd, zodat er geen vergisting kan optreden. Het is dus eigenlijk met alcohol versterkt druivensap. Ook ligt het alcohol percentage rond de 16% tot 20%. Soms wordt het nog op houten vaten gelegd, maar dit is niet verplicht. Ratafia wordt in vrijwel alle wijngebieden in Frankrijk geproduceerd en wordt vaak gezien als bijproduct, maar gelukkig zijn er steeds meer wijnproducenten die serieus aan de slag gaan met dit product.

AOC van Ratafia

Hoewel Ratafia in veel wijngebieden gemaakt wordt, zijn er twee gebieden die een AOC status kennen; Champagne en Bourgogne. Alle druivensoorten die kenmerkend zijn voor de Champagne en Bourgogne mogen gebruikt worden, maar ook de eau de vie moet gemaakt zijn van diezelfde druiven, én lokaal gestookt.

Ratafia van Domaine Laurens

Marcillac wijngaarden
de roestbruine heuvels in de Marcillac

Onze Ratafia van Domaine Laurens komt uit de regio Marcillac. Een AOC gebied dat bekend staat om zijn roestbruine heuvels met als belangrijkste druivensoort de Fer Servadou. Je kunt er uitstekende rosé of rode wijn van maken die zich het best laat omschrijven als krachtig en vol, maar met een laag tannine gehalte. Maar ook hier doet hij het uitstekend.

Omdat Ratafia onvergist druivensap als basis heeft, is het een zoet product. Bij het diner is het een prima begeleider van kaas, maar ook naast een zoet dessert doet hij het goed. In Frankrijk wordt hij, goed gekoeld, als aperitief gebruikt en wordt hij tegenwoordig ook veel gebruikt als ingrediënt voor cocktails. De witte variant (gemaakt van druivenmost van de Sauvignon Blanc) is ook een uitstekende begeleider voor foie gras.

Laat je verrassen door de rode, witte of rosé Ratafia.