Het leukste bijproduct

Ratafia

Waarschijnljk het leukste “bijproduct”van het wijnmaken; Ratafia.

In vele delen van Frankrijk wordt Ratafia gemaakt, en in zowel de  Champagne als de Bourgogne geniet de Ratafia een IGP status (Indication Géographique Protégée). Hoog tijd dus om wat extra aandacht te besteden aan dit product.

In tegenstelling tot onze hoofdproducten…bubbels… halen wij onze Ratafia van een hele andere plek – Marcillac , en wel hierom:

  1. Normaal gesproken heeft Ratafia een hoog alcohol percentage (ca 18-19%), hierdoor, proef je ook met name alcohol in de wijn, wat zonde is van dit mooie product. Deze Ratafia’s hebben slechts 15,5% alcohol. Dit is voldoende om een spontane wijnvergisting te voorkomen, maar aan de andere kant ook genoeg om de fles geopend langer te kunnen bewaren (ca 1 maand).
  2. De Ratafia van Domaine Laurens wordt gemaakt van of de Fer Sevadou (blauwe druif) of de Sauvignon Blanc. Beide druiven geven hun eigen karakter meer dan door in het eindproduct. Deze mooie volle smaak is heerlijk bij ieder kaasplankje of zoet dessert.
  3. Het gebied ligt ter hoogte van Bordeaux, maar dan verder landinwaarts. De extra zon doet de druiven en volle aroma’s veel goed.

Bij Bubbelsclub hebben we de Ratafia Blanc, Rosé en Rouge in het assortiment. Alle drie heerlijke ratafia’s met allen een eigen karakter, maar ook gelegenheid. Bij de Blanc proef je iets nootachtigs, wat het niet alleen lekker doet bij de kaas, maar ook als aperitief uitstekend zijn werk doet.

De Rosé is de, in smaak, zoetste van allemaal. Een taartje met rood fruit misstaat dan ook totaal niet. De Rouge neigt het meest naar een port. Ongeacht welk kaasplankje je erbij serveert, het fruitige van deze rode ratafia doet het erg goed.

Serveer deze Ratafia licht gekoeld, zo blijft het lekker licht en blijven de smaken van het fruit het meest optimaal.