Praat als een wijnpro : zuurtegraad

geplaatst in: Uncategorized | 0

Op een warme zomermiddag drink je op het terras het liefst een Sauvignon blanc, Grüner Veltliner of Chablis, en laat je de Moscatel wijnen even voor wat ze zijn. Het belangrijkste hierbij is de zuurtegraad van de eerste wijnen.  Als je bijvoorbeeld een hap van een citroen neemt, merk je ook direct dat je speeksel gaat aanmaken, wat weer helpt om je verfrist te voelen.

citroenZuurtegraad hoeft echter niet zuur te betekenen. We kennen namelijk vele verschillende producten die zuur zijn, maar die toch een hele andere smaak hebben, denk bijvoorbeeld aan een citroen, een grapefruit en ananas. Waar de citroen lekker lang blijft hangen in het écht zuur, heeft een grapefruit al een meer ronde smaak, en is een rijpe ananas ronduit tropisch en toch zuur.

En vergelijk dat eens met een groene appel, dat is direct weer een ander zuur.

 

 

 

Zuur in een wijn dient meerdere doelen:

  1. het zorgt voor de frisheid, waar we het zojuist over hebben gehad.
  2.  het zorgt ervoor dat er een balans in de wijn komt. Wijn met alleen maar zoet, wordt al snel ranja, en wijn met alleen maar zuur is citroensap. Maar zonder voldoende zuur, komt het zoet ook niet tot zijn recht.
  3. het zorgt ervoor dat je de wijnen langer kunt bewaren. In de keuken gebruiken we ook vaker citroensap tegen het verkleuren of voor het behoud, bij wijn is dit niet anders.

Laat een reactie achter