Praat als een wijnpro- terroir

geplaatst in: Algemeen | 0

Je hoort weleens “experts”praten over dat de terroir zo goed te proeven is in de wijn, maar wat is dat dan precies, terroir?

Terroir komt van terre, wat het Franse woord voor grond is. Ook wordt het wel gebruikt bij bijvoorbeeld produits du terroir, wat dan weer streekproducten betekent.

De term terroir in wijn omvat een aantal onderdelen zoals de bodem, de ondergrond, de ligging van de wijngaarden, het klimaat, maar ook het microklimaat van bepaalde percelen. Al duidelijk een bredere omschrijving dan alleen de grond.

Naast deze onderdelen waar de wijnboer weinig tot geen invloed op heeft, word door sommigen ook zaken waar de wijnmaker wél invloed op heeft tot het terroir gerekend: keuze voor druivenrassen, snoeien, de pluk en bijvoorbeeld het wel of beperkt gebruiken van bestrijdingsmiddelen.

De grote vraag is dus kun je dat dan proeven? en zo ja waar smaakt dat dan precies naar? Één ding dat je zeker kunt proeven is mineraliteit. Druiven doen het goed op arme gronden zoals kalksteen en mergel. En deze mineraliteit is zeker iets wat je kunt proeven.

Terroir an sich proeven is dus wat moeilijker, want hoe vertaalt de methode van snoeien zich in de smaak van de wijn? En hoe weet je dan dat dat specifiek is voor deze wijnmaker. Bedoel je met terroir de mineraliteit van de wijn? Gebruik dan dat woord, is het gelijk voor iedereen duidelijk.

Laat een reactie achter