Méthode Champenoise of Traditionelle?

geplaatst in: Algemeen | 0

We horen nog steeds sommeliers wel eens zeggen.. dat is een Méthode Champenoise als ze het hebben over een Méthode Traditionelle. Zo heb ik iemand zelfs wel eens Méthode Champagnoise zien opschrijven. Maar wat is nu het verschil?

In essentie is er geen verschil; bij beide benamingen hebben we het over de tweede fermentatie/vergisting die op de fles gebeurt. Echter… de term Méthode Champenoise mag sinds 1994 niet meer gebruikt worden. Toen heeft de Europese Unie (daar zijn ze weer!) besloten dat deze term niet meer mag. Champenoise verwijst naar de regio Champagne. De consument kon dan wel eens denken dat het hier een echte Champagne betreft, terwijl het wellicht “slechts” een Crémant is.

Sinds 1994 is de officiële term voor een bubbel die op de Champagne – manier wordt gemaakt; Méthode Traditionelle.

Welke bubbels zijn er nu allemaal Méthode Traditionelle?

In ieder geval Champagne, maar ook de Crémant uit een van de 8 officiële AOC crémant regio’s. Daarnaast wordt ook Cava Méthode Traditionelle gemaakt, alsook de duurdere Prosecco’s (die flessen van een paar euro van de Aldi zijn dit dus niet). Maar er zijn ook andere wijnmakers die wel bubbels maken op de Méthode Traditionelle wijze, maar als hun gebied geen AOC Crémant titel heeft, dan mogen deze bubbels op z’n best vins mousseux heten. Meer en meer wijnmakers zetten het wel op het etiket als het Méthode Traditionelle is gemaakt, maar als je twijfelt ..gewoon vragen.

En die sommelier die nog koppig Méthode Champenoise blijft zeggen… die mag in ieder geval op een bijspijkercursus.

 

Laat een reactie achter