Méthode ancestrale

geplaatst in: Algemeen | 0

Was de méthode ancestrale tot voor kort iets wat wel eens werd toegepast, bij de laatste Salon des Vignerons Independants is wel gebleken dat dit nu wat meer in de mode komt. Vandaar dat wij dieper willen ingaan op wat dat nu is die Méthode Ancestrale.

 

Méthode Traditionelle

Champagne is natuurlijk eigenlijk een foutje geweest, wijn die spontaan is gaan vergisten in de fles met als gevolg een bubbel. Dat is vervolgens geperfectioneerd door

  • de eerste vergisting ( de alcohol vergisting) in een grote tank en/of houten vaten te doen.
  • de wijn in flessen te doen
  • er nog  gist aan toe te voegen en wat suiker als voedsel voor de gist
  • de fles met een kroonkurk af te sluiten en
  • dan maar wachten.

 

alegria-ficheMéthode ancestrale

Bij de Méthode ancestrale (=ouderwetse methode) wordt er geen extra gist toegevoegd aan de wijn maar wordt de reeds in de wijn aanwezige gist gebruikt voor de tweede vergisting.

 

Wat gebeurt er dan precies?

Allereerst dient de wijn gemaakt worden van druiven die van nature al wel iets meer zoet hebben, denk hierbij aan de Mauzac, Gamay, Muscat Blanc en de Poulsard.

  • Vervolgens vindt de eerste vergisting plaats in een grote tank
  • Gist stopt met zijn alcoholmaak proces door een aantal redenen:
    • zijn voedsel is op
    • de gist is op
    • de wijn wordt gekoeld naar 0C
  • Nadat de wijn het gewenste alcohol percentage heeft bereikt (dit is afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker en restgist voor de bubbelvergisting), wordt de wijn gekoeld.
  • In de lente wordt de wijn vervolgens in de flessen gedaan en doordat de temperatuur dan hoger is, start de spontane tweede vergisting in de fles.
  • Over het algemeen worden de wijnen van Méthode Ancestrale verkocht met bezinksel (ook al is dat erg weinig)
CarecenacWat zijn de voordelen van de Méthode ancestrale?
  1. Er wordt geen extra suiker of gist toegevoegd, dus Puur Natuur
  2. Veel Méthode Ancestrale wijnen zijn lager in alcohol % (8%-9%), omdat de rest van de gist nodig is voor de bubbel.
  3. Veel wijnen houden meer fruit in de smaak.
En toen?

Van de laatste wijnbeurs hebben wij een aantal leuke wijnen meegenomen die volgens Méthode Ancestrale zijn gemaakt. Zo hebben we

Genoeg lekkers om blij van te worden.

Laat een reactie achter